Det er forfærdeligt at blive ramt af jetlag, og det kan være ødelæggende for de første dage efter en flyrejse, da man kan være træt i lang tid efterfølgende. Derfor har vi lavet denne artikel, hvor vi går i dybden med, hvad jetlag er, og hvordan du step-by-step undgår at få jetlag næste gang du flyver.

Hvad er jetlag?

Det er lettest at forstå jetlag, når man kender vores kroppes mønstre. Vores kroppe er nemlig naturligt programmeret til en række ting over et normalt døgn på 24 timer. Eksempelvis at sove og spise. Dette er indbyggede rutiner, der ligger gemt dybt i kroppen, og som vi dagligt omtaler som vores døgnrytme.

Når vi flyver mellem tidszoner, kan vores døgnrytme blive vendt på hovedet, hvilket forvirrer vores kroppe og dens naturlige mønstre. Det kan føre til ekstrem træthed samt problemer med tarmsystemet, hukommelsessvigt, appetitløshed og koncentrationsbesvær.

Det lyder voldsomt, men det er rent faktisk almindelige symptomer, som mange mennesker oplever, når de har haft længere flyrejser. De præcise symptomer er forskellige fra person til person, og nogle mennesker mere overfølsomme overfor jetlag end andre.

Jetlag varighed:

Det er forskelligt, hvor lang tid jetlag varer fra person til person. Det afhænger af vores alder, sundhed, generelle stressniveau og flyveturens varighed. Der findes derfor ikke noget endegyldigt svar, der kan fortælle dig, hvor lang tid du kan forvente at have jetlag.

Jetlag er værst de første dage og aftager løbende. De fleste mennesker er ovre deres jetlag i løbet af nogle dage, men hvis man ikke giver sig selv hvilke og kroppen mulighed for at tilpasse sig de nye omstændigheder, kan du trække din jetlag ud i lang tid, så det kan mærkes i længere tid.

Nogle studier har vist, at for hver tidszone man rejser, tager det kroppen cirka 1 dag at restituere og komme ind i et nyt døgnmønster. Men igen er dette lidt forskelligt fra person til person.

Giver nogle flyrejser mere jetlag end andre?

Der er et udtryk på engelsk, der går sådan her:

“West is best, east is a beast”

Dette udtryk er meget betegnede for, hvordan nogle flyrejser påvirker os mere og giver større jetlag. Faktisk er det videnskablig bevist, at man får større jetlag, hvis man rejser østpå end en rejse vestpå. Så hvis vi rejser til Asien, får vi altså mere jetlag, end vi gør, hvis vi rejser mod Amerika.

Årsagen til dette er, at vores krop naturligt er vågen og frisk på en ny dag, når det er tid til at gå i seng østpå. Dette kan vores krop ikke håndtere, hvilket er årsagen til jetlag. Sagt på en anden måde er vores kroppe bedre stillet ved at have en længere dag i en periode end en kort dag.

7 tips til at undgå jetlag

Her finder du vores tips til at minimere og forebygge jetlag. Der er både ting, som du kan gøre før, under og efter din flyrejse, hvis du vil have så lidt jetlag som muligt. Helt basic handler det om at være veludhvilet og forberedt hjemmefra, mens man holder sig hydreret under flyrejsen og tilpasser sig den nye døgnrytme. Her er vores step-by-step guide:

1. Få en god nats søvn inden flyafgangen

Det er et typisk problem for mange, at de får mindre søvn natten inden, at de skal afsted på rejse. Det kan enten være fordi, at de ligger om natten og spekulerer over, om man har husket at pakke alting, eller det kan være fordi, at man skal ekstra tidligt op for at komme tidligt i lufthavnen.

Men det er rigtig vigtigt at få en god nats søvn inden afrejsen, så man ikke allerede har minuspoint hjemmefra. Det afhjælper ikke jetlaggen, men det vil klart gøre den mindre.

2. Få noget motion

Det er rigtig sundt for kroppen at få noget motion for at minimere og forebygge jetlag. Hvis man har en daglig rutine med at tage i fitness eller løbe en tur, kan det være rigtig klogt at gøre dette nogle timer inden, at man tager til lufthavnen. Dette giver en naturlig træthed i kroppen, der gør det nemmere at falde i søvn senere.

Hvis du ikke har tid til lidt motion inden flyveturen, kan det i det mindste være en god idé at komme op undervejs på flyveturen og gå lidt frem og tilbage i mellemgangen. Man kan også med fordel lave nogle strækøvelser.

3. Sørg for at få nok væske

Dette kan man nemt glemme, når man flyver en længere distance. Det er rigtig vigtigt, at man holder sin væskebalance i orden og hele tiden sørger for, at man er velhydreret. Det bedste er at drikke noget vand eller en kop te.

Hvis du gerne vil minimere din jetlag – og det vil du nok gerne, når du læser denne artikel – bør du for alt i verden undgå at drikke kaffe eller alkohol både før, under og lige efter rejsen. Kaffe indeholder koffein, der kan give dig dårligere forudsætninger for at sove, mens alkohol både gør dig træt og dehydrerer dig.

4. Rejs med den rigtige flytype

Når først sin flybillet er booket, kan du ikke gøre så meget ved dette. Men hvis du har muligheden for at vælge nogenlunde samme afgange, der benyttes af forskellige flytyper, kan det være en idé at vælge den rigtige flytype. Jeg er godt klar over, at normale mennesker ikke er flyspottere og kender de forskellige typer af fly, men ved hjælp af et par hurtige Google-søgninger bør de fleste være i stand til at vide, om flyafgangen foregår med et gammelt eller moderne fly.

En moderne fly der kan hjælpe med at reducere jetlag er eksempelvis Airbus 350 eller Boing 737. Disse fly har eksempelvis indbygget særlige systemer, der simulerer naturligt lys og give den optimale luftighed i kabinen.

5. Undgå sovepiller

Lad os komme tilbage til et råd, som du måske nemmere kan forholde dig til. Ligesom med alkohol og kaffe bør du heller ikke benytte dig af sovepiller under flyturen. Der er ellers mange, der tager en pille inden sengetid, da de har svært ved at sove i en stol i et fly, der både larmer og bevæger sig. Men dette er dumt og gør bare din jetlag større efterfølgende.

6. Tilpas din døgnrytme inden

Som vi har skrevet om i denne artikel, handler jetlag om, at vores døgnrytme kommer ud af kurs. Derfor kan det være en god idé at tilpasse sin døgnrytme allerede lidt for afrejse, så man får et lille forspring, og kroppen ikke bliver ramt lige så hårdt.

Derfor kan du 1-2 dage inden afrejse med fordel begynde at ændre spisevaner og søvnvaner. Det behøver ikke at være en stor ændring, men du kan eksempelvis rykke begge dele 1 time to dage før afrejse og 1 time mere dagen før afrejse. På den måde har din krop allerede to dages forspring overfor jetlaggen.

7. Tilpas dig omgivelserne når du kommer frem

Når du kommer frem til din destination, handler det om at tilpasse sig den lokale døgnrytme hurtigst muligt, så man ikke trækker jetlaggen ud. Man skal altså sørge for at spise og sove på de rigtige tidspunkter, der passer til den nye tidszone. Derudover det en rigtig god idé at få noget sollys, da det sender signaler til kroppen om den nye døgnrytme.

Kilder:
https://netdoktor.dk/tema/soevn/jetlag.htm
https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/rejsemedicin-og-vacciner/sygdomme/diverse/hvad-er-jetlag/
https://videnskab.dk/krop-sundhed/stort-studie-bekraefter-jetlag-er-vaerst-naar-vi-rejser-mod-oest