Rejseguide til Montenegro

Rejsebureauer med rejser til Montenegro: ApolloTUISunwebSpiesViktors FarmorGislev RejserAlbatros TravelRisskov RejserVitus RejserKilroy

Det lille land Montenegro byder på alt, hvad du kan ønske dig. På vestkysten finder du smukke strande til den perfekte charterferie, mens du længere inde i landet finder betagende høje bjerge, der kan sætte rammerne for en aktiv ferie med idylliske vandreture og nervepirrende river rafting.

I Montenegro finder du blandt andet nationalparker som Durmitor, der byder på fantastisk natur og et rigt dyreliv. Du finder også oldgamle byer, hvor du kan spadsere rundt i de små gader og betragte den gamle arkitektur. Befolkningen i Montenegro er meget gæstfrie, og madkulturen er rig på smagsoplevelser.

Montenegro er en meget populær rejsedestination for tiden, og det er fuldt forståeligt!

Fakta om Montenegro

HovedstadPodgorica
Indbyggertal622.359
Areal13.812 km²
SprogMontenegrinsk
ValutaEuro (EUR)
Valutakurs100 EUR = 747 DKK
TidsforskelSamme tidszone som Danmark
Elektricitet220 V. Adapter ikke nødvendig.

Værd at vide om Montenegro

Montenegro er et vidunderligt land, der er kendt for sine smukke strande, det fascinerende bjerglandskab og de skønne middelalderbyer, der er præget af fortiden med et moderne tvist. Befolkningen i Montenegro kalder selv landet for ‘Crnagora’, der betyder ‘det sorte bjerg’. Landet er et af europas yngste nationer, da det først blev selvstændigt i 2006. Først var det en del af det gamle Jugoslavien og senere indgik det forbund med Serbien, som det nu er uafhængigt af.

Montenegro er et lille land, der arealmæssigt er knap en tredjedel af Danmarks størrelse. Med undtagelse af vestkysten og lavlandet ved Scataru-Søen, er Montenegro et land fuld af bjerge. Den gennemsnitlige højde er omkring 800 til 1.000 meter, og der er i alt seks toppe, der når en højde på over 2.000.

Kulturen i Montenegro er stærkt inspireret af Italien, hvor det italienske sprog eksempelvis er ganske udbredt. Italien ligger på den vestlige side af Adriaterhavet, mens Montenegro ligger modsat på den østlige side. Det kan blandt andet ses på arkitekturen og i madlavningen. I Montenegro finder man en masse lækre sandstrande og idylliske havnebyer med middelalderstemning og dejligt middelhavsvejr.

Hovedstaden Podgorica har et befolkningstal på cirka 160.000 indbyggere, men det er sjældent stedet, som turisterne besøger. I stedet søger turisterne mod bjerge, hvor der kan vandres og nydes en aktiv ferie, eller de tager mod den 300 kilometer lange kyst, der byder på badeferie for alle pengene. Særligt charterferien på kysten er populær blandt turisterne, hvor mange eksempelvis besøger Budva eller den populære UNESCO-kulturbeskyttede by Kotor.

Populære rejsemål i Montenegro

Budva

I Budva finder du smukke strande, et pulserende natteliv og oldtidens historie smeltet sammen i en cocktail af spændende oplevelser. Budva er en af de mest turistede byer i Montenegro, og Rivieraen i Budva er centrummet for meget af det. Om sommeren ligger her nogle kæmpestore og dyre yachts, der glimter af glamour og luksus. Her har man mulighed for at gå en tur og spise på nogle af restauranterne ud til vandet.

På en halvø ud for byen finder man den gamle by Stari Grad, hvor marmor gader og venetianske mure stikker op af det klare vand. Her kan du gå på opdagelse i den gamle bydel og blandt andet opleve udsigten fra citadellet, der er uden sidestykke både dag og nat.

Når du rejser til Budva, kan det også anbefales, at man besøger Budva museet, kirkerne, de gamle bymure samt kunstgalleriet. Det meste af tiden ligger du nok ved stranden eller poolen, hvor du har mulighed for at nyde solen, mens du læser en bog og drikke kolde drinks.

Kotor

Den gamle by Kotor er på UNESCO liste over vedens kulturarv. Den ligger i Kotor-bugten, der er en af de dybeste bugter i Adriaterhavet. Bjergene, vandet og de gamle bygninger i kombination giver et fantastisk skue, som man skal unde sig selv at opleve. Mange betragter dette sted som et af de smukkeste i Sydeuropa, og du kan få en fantastisk udsigt ved at gå en cirka 1.200 meters stigning opad bjerget fra Kotor centrum.

I kotor skal du på tur i den bedst velbevarede middelalderby i Montenegro. Rundt om byen findes en fire kilometer lang middelaldermur fra det 14. århundrede, og inde i byen finder man brostensbelagte små stræder, smukke ortodokse kirker og en særpræget italiensk arkitektur.

Visum til Montenegro

Montenegro er ikke medlem af EU endnu, men det er et kandidatland, der er i gang med at indføre EU’s regler i deres nationale lovgivning. For at rejse til Montenegro, kræves der ikke noget visum, og det er rimelig problemfrit at komme ind i landet. Det er kun, hvis dit ophold strækker sig over mere end 90 dage, at du skal bruge visum. I så fald skal du kontakte myndighederne i Montenegro.

For indrejse til Montenegro kræves der blot et gyldigt pas, der er gældende i mindst 3 måneder efter opholdets udgang. Hvis du ikke er dansk statsborger, skal du kontakte myndighederne i Montenegro.

Rejseforsikring til Montenegro

Som sagt er Montenegro endnu ikke en del af den Europæiske Union. Det betyder, at vores blå sygesikringskort ikke er gældende i landet, og du er derfor nødt til at have en privat rejseforsikring i tilfælde af, at du får behov for lægehjælp eller skal på hospitalet.

Vaccinationer til Montenegro

Hvis du skal på en kort charterferie til Montenegro, bør du blive vaccineret mod Difteri-Stivkrampe samt mod Hepatitis A. Hvis du opholder dig i landet i længere tid, bør du også overveje Hepatitis B samt vaccinen mod Centraleuropæisk hjernebetændelse. Hvis du har planer om et meget langvarigt ophold i Montenegro, bør du til sidst overveje at blive vaccineret mod Tuberkolose.

Alle rejsende1-4 uger1-6 måneder+6 måneder
Difteri-Stivkrampe
Hepatitis A
Hepatitis B
Centraleuropæisk hjernebetændelse (TBE)
Tuberkolose

Kort over Montenegro

Billeder af Montenegro

Generelle rejsetips til Montenegro

Bedste rejsetidspunkt

Der findes en lang periode fra april til september, hvor det er rigtig fint at besøge Montenegro. I denne periode er vejret skønt, og der er en masse ting at opleve.

De fleste vil dog foretrække at rejse i juni og september, hvis dette kan lade sig gøre. I juni og august kan temperaturen nemlig nogle gange komme rigtig højt op, så det næsten bliver for varmt. Samtidig peaker antallet af turister i disse måneder, så der kan være rigtig mange mennesker.

I månederne mellem oktober og april kan Montenegro også sagtens besøges. I denne periode er nogle ting lukket, men man kan få en rigtig billig ferie.

Prisniveau

Generelt er prisniveauet i Montenegro cirka 54 % lavere end i Danmark. Så der er gode muligheder for at holde en billig ferie. Prisniveauet i Montenegro er nogenlunde det samme som de omkringliggende lande, men det er væsentlig billigere end de traditionelle feriedestinationer ved Middelhavet.

Prisniveauet i Montenegro afhænger selvfølgelig også af, hvor I landet man opholder sig, og priserne skubbes naturligt i vejret i de turistede områder.

Eksempler på priser:

 • Et normalt måltid på restaurant: 30-60 kroner
 • En 50cl øl på restaurant: 15 kroner
 • En 50cl øl i butik: 6 kroner
 • Coca Cola eller sodavand på restaurant: 12 kroner
 • Kørsel med taxa pr. kilometer: 4 kroner

Kilde: Numbeo.com

Vejr og klima

Montenegro har et Middelhavsklima ved kysten, hvor der er ganske varmt og behageligt, når det er forår, sommer og efterår. Her er den gennemsnitlige temperatur om sommeren på 27 grader, mens den er på cirka 20 grader om foråret og efteråret. I bjergene er vejret derimod ganske, hvor der om sommeren kan blive ned til 12 grader om natten.

Vinteren i Montenegro kan blive kølig og ganske regnfyldt ude ved kysten med middeltemperaturer, der er på omkring 7 grader. Oppe i bjergene kan man sagtens opleve snestorme med mulighed for skiløb i de koldeste måneder.

I de perioder hvor flertallet af danskere besøger Montenegro er vejret rigtig varmt. Så husk at komme i skygge og få rigeligt at drikke. Badevandet er i øvrigt meget behageligt med en temperatur på 27 grader i juli og august.

Her ses temperaturen for Kotor i Montenegro:

Temperatur
MånedNormalVarmestKoldest
Januar5,0°9,5°1,4°
Februar6,8°11,3°3,1°
Marts10,0°15,1°5,8°
April13,9°19,1°9,1°
Maj19,0°24,3°13,5°
Juni22,8°28,2°17,3°
Juli26,0°31,8°20,3°
August25,5°31,7°20,2°
September21,4°27,3°16,5°
Oktober15,9°21,7°11,6°
November10,5°15,4°6,8°
December6,5°11,1°2,9°

Kilde: Yr.no

Sikkerhed

Montenegro er generelt et ganske fredeligt land, hvor der ikke er nogen større risiko ved at rejse til. Ligesom i alle andre lande, foregår der mindre kriminelle aktiviteter, hvoraf nogle er målrettet turister. Herunder blandt andet lommetyve og tricktyve. Dette er dog ikke noget stort problem, og politiet er generelt synligt til stede.

Når du rejser til Montenegro er der heller ingen grund til at frygte organiseret kriminalitet eller politisk uro. Montenegro har et etableret politisk system og har ikke været præget af nogle større uroligheder i mange år.

Transport

Montenegro har to internationale lufthavne, der forbinder den lille nation med omverden – men der går ingen fly mellem de to lufthavne.

Generelt har Montenegro nogle fine veje at køre på. Her findes ingen motorveje, men der findes større veje, der forbinder de større byer med hinanden. Du skal ganske langt ud på landet for at opleve dårlige veje. På vejene bliver der i øvrigt kørt på højre side ligesom i Danmark.

I Montenegro kan du sagtens leje en bil. Her findes mange internationale udlejningsselskaber i lufthavnene og i de større byer. Trafikken i Montenegro er ikke helt, som vi er vant til i Danmark. Så hvis du selv begiver dig ud i trafikken, skal du være klar på at opleve en mere aggressiv kørsel fra dine medtrafikanter.

Der er rigtig fine muligheder for at leje en taxa i Montenegro. Det er billigt at køre i taxa i Montenegro, og det anbefales, at man benytter taxameteret. Der er også fine muligheder for at tage nogle billige bybusser rundt om i byerne.

Mad og drikke

Selvom Montenegro er et ganske lille land, har landet en rig madkultur med traditionelle og smagfulde retter, der er værd at gå på opdagelse i. De forskellige retter breder sig ud i mange forskellige former. Ved kysten er fisk og skaldyr populært, mens der tit serveres tunge og varme kødretter oppe i bjergene, så bønderne kan holde varmen. Hver region i landet har deres egne specialiteter.

Det montenegrinske køkken er stærkt inspireret af madkulturen i nærliggende lande som Grækenland, Albanien, Tyrkiet, Azerbaijan og de forskellige Balkan-lande.

 • Røget skinke fra Njeguski
 • Buzara
 • Ispod Saca
 • Sort risotto
 • Montenegrinsk lammekød i mælk
 • Cevapi
 • Kacamak
 • Burek

Drikkevand
Der bør generelt ikke være problemer med drikkevandet i Montenegro, og der er heller ingen mærkelig bismag i vandet. Alligevel frarådes det flere steder for danskere, at man drikker vandet direkte fra vandhanen. Så for en sikkerheds skyld anbefaler vi, at du køber vand på flaske i det lokale supermarked eller kiosk. Det er billigt og nemt at finde.

Drikkepenge
De forgangne år er det blevet mere og mere normalt at give drikkepenge, når man rejser som turist til Montenegro. Det forventes derfor, at man giver nogle drikkepenge oveni regningen.

Når man kører taxa, bør man lægge 5-10 % drikkepenge oveni, mens der bør på et standard hotel lægges 2-3 euro per overnatning. Nogle steder på restauranter lægger de selv et servicegebyr på regningen, som du bør holde øje med. Hvis de ikke selv har lagt et gebyr, bør du lægge cirka 10 % oveni som drikkepenge.