Rejseguide til Liechtenstein

Rejsebureauer med rejse til Liechtenstein: Gislev RejserTema Rejser

Liechtenstein er et lillebitte fyrstedømme i Europa, der er beliggende mellem Østrig og Schweiz. Fyrstendømmet er et konstitutionelt monarki, hvor fyrsten bor i hovedstaden Vaduz. Landet er verdens 6. mindste med et areal på kun 160 km², og der er kun omkring 80.000 turister, der besøger Liechtenstein årligt.

Men selvom landet er småt og ukendte for mange turister, er det stadig et sted, der er værd at besøge. Her kan man opleve et meget velstående land, da Liechtenstein har verdens højeste bruttonationalprodukt pr. indbygger. Samtidig finder man utrolig smuk natur og gode muligheder for at vandre i Alperne.

Fakta om Liechtenstein

HovedstadVaduz
Indbyggertal35.446
Areal160 km²
SprogTysk
ValutaSchweizerfranc (CHF)
Valutakurs100 CHF = 685 DKK
TidsforskelSamme tidszone som Danmark
Elektricitet220 V. Adapter ikke nødvendig.

Værd at vide om Liechtenstein

Der er noget charmerende ved at besøge nogle af verdens mindste lande. Her kan man gå på opdagelse i små lokalsamfund, der har deres egen fascinerende kultur og historie. Det er også tilfældet med Liechtenstein, der på forunderlig vis endda er verdens rigeste land per indbygger, når man kigger på bruttonationalprodukt. Liechtenstein er så lille et land, at der på mange af vejskiltene endda står, hvor lang tid det tager at gå turen, da det ikke kan betale sig at køre frem og tilbage mellem de forskellige ting.

Liechtenstein udvælges ofte som en dagstur, når man alligevel er i nærheden i byer som Zürich eller München. Men sådan behøver det slet ikke at være. Her kan man sagtens få et par gode dage til at gå med vandreture i bjergene og en tur rundt til seværdighederne i Vaduz. Det lille fyrstedømme byder på flere interessante seværdigheder og har en meget imødekommende befolkning, der gerne vil snakke med dig. Men vær forberedt på at priserne i landet er høje, så det kan hurtigt blive en dyr rejse for dig.

Liechtenstein er særligt en destination for dig, hvis du er typen, der rejser med et åbent sind og gerne går på opdagelse de steder, hvor andre turister sjældent kommer. Det er klart, at Liechtenstein ikke er en top turistdestination, der kan måle sig med andre europæiske lande. Men hvis du holder af naturen, lange gåture og anderledes små seværdigheder, vil du elske at besøge Liechtenstein.

En sjov historie om Liechtenstein bekræfter, at landet er meget småt. Det er nemlig sket tre gange over de seneste 30 år, at deres naboland Schweiz ved et uheld er kommet til at invadere landet. Det var kun ved første tilfælde, at Liechtenstein opdagede invaderingen, da det skyldtes vildfarende missiler fra en militærøvelse, der skabte skovbrænde i landet. De to efterfølgende gange overtrådte schweiziske militærfolk den umarkerede grænse til Liechtenstein, og Liechtenstein opdagede først invaderingen, da officielle talspersoner fra Schweiz efterfølgende undskyldte. Den sjove historie kan du læse mere om her.

Populære rejsemål i Liechtenstein

Vaduz

Du skal naturligvis besøge hovedstaden Vaduz, når du rejser til Liechtenstein. Vaduz er måske verdens mest stille hovedstad men samtidig en af dem, der er placeret det smukkeste sted. Byen har kun 5.000 indbyggere og er omringet af 2.400 meter høje bjerge og Rhine-floden.

Den første tanke man får, når man kommer til Vaduz er “Her er intet at lave”. Men denne tanke bliver gjort til skamme, når man går ned ad de små gader i Vaduz og finder ud af, at her er mange interessante ting at opleve. Den mest populære seværdighed er Schloss Vaduz, der er fyrstefamiliens officielle residens. Dette kan man allerede se fra lang afstand, da det bogstavelig talt ligger på toppen af et stejlt bjerg. Efter en 20 minutters vandretur kan man komme op for se slottet og dets smukke udsigt.

Det kan også anbefales at tage på Hilti Art Foundation, der i samarbejde med nationalmuseet har udstillinger med malerier fra Picasso, Boccioni, Gauguin og Kirchner.

Vandretur i Alperne

Du skal ikke snyde dig selv for en vandretur i bjergene i Liechtenstein, der skiller sig ud i forhold til andre destinationer, der er kendte for deres vandreture. Her kan man opleve nogle utrolig beundringsværdige kig ud over dalen, der skaber et nærmest malerisk billede på grund af de mange blomster i landskabet.

Her findes to populære ruter: The Fürstensteig Trail og Fürstin Gina Trail. De to er henholdsvis 6 og 12 kilometer lange og passer til cirka mellem sværhedsgrad. Hvis du ikke har højdeskræk, skal en af disse vandreture bestemt på din must-do liste.

Visum til Liechtenstein

Visumreglerne i Liechtenstein er de samme som Schweiz, der heller ikke er medlem af EU. Danske turister behøver ikke et visum for et pohold i Liechtenstein, der er kortere end 90 dage.

Husk at medbringe dit pas, når du rejser til Liechtenstein. Det skal være gyldigt under hele rejseperioden.

Rejseforsikring til Liechtenstein

Liechtenstein ikke er med i EU, men da det er et EØS-land, fungerer det blå sygesikringkort i Liechtenstein. Det betyder, at du i et op til 1 år er dækket af det blå sygesikringkort på lige fod med Liechtensteins egne borgere, hvis du har brug for lægehjælp.

Selvom du er dækket af ved at have det blå sygesikringkort med i pungen, kan det stadig være en god idé at være dækket udover dette med en rejseforsikring.

Vaccinationer til Liechtenstein

Når du rejser til Liechtenstein, er der ikke behov for en masse vaccinationer. Du skal kun have en enkelt, der er vaccinen mod Difteri-Stivkrampe. Hvis du har rejst tidligere, har du typisk allerede fået den. Den er gældende i 10 år.

Alle rejsende1-4 uger1-6 måneder+6 måneder
Difteri-Stivkrampe

Kort over Liechtenstein

Billeder af Liechtenstein

Generelle rejsetips til Liechtenstein

Bedste rejsetidspunkt

Det bedste tidspunkt at rejse til Liechtenstein på er fra midten af maj til slutningen af september, hvor vejret i landet er mest behageligt. Det er de færreste turister, der gider at besøge landet i vintermånederne, hvor det er mørkt, koldt og ofte med en del regnvejr.

Mad og drikke

Liechtensteins madkultur er inspireret meget fra andre nærliggende lande. Særligt den østrigske og schweiziske madkultur er fremtonenede i Liechtenstein, men man finder også inspiration fra det franske og andre centraleuropæiske køkkener.

Eksempelvis er supper meget populære, og generelt er mælkeprodukter også en integreret del af madlavning på grund af landets forholdvis store mejeriindustri.

Blandt de mest normale og traditionelle retter finder man:

  • Rösti
  • Schnitzel
  • Røgede pølser
  • Saukerkas
  • Hafalaab.

Drikkepenge
I Liechtenstein forventes det ikke, at man giver drikkepenge på restauranter, hoteller osv. Som regel er det allerede inkluderet i prisen. Selvom det ikke forventes, bliver drikkepenge alligevel påskønnet, så du kan godt lægge 5-10% oveni, hvis du synes servicen har været ekstra god.

Drikkevand
Der er ingen risiko ved at drikke vandet i vandhanen uanset, hvor du befinder dig i Liechtenstein. Vandet kan have en lille bismag sammenlignet med i Danmark, men det er ikke meget – og ikke sundhedsskadeligt.

Transport

Når du befinder dig i hovedstaden Vaduz, kan du sagtens gå rundt mellem de forskellige attraktioner.

Hvis du vil rundt i landet, er det nemmest at køre med bil. Der findes flere udlejningsselskaber, hvor du har mulighed for at leje en bil til nogenlunde retfærdige priser. Bemærk iøvrigt at fastgrænsen de fleste steder er sat til 50 kilometer i timen.

Der findes busruter på tværs af landet, der kører med jævne mellemrum og lave priser. Derudover er mulighed for at køre med tog, der kører fra Feldkirch til Buchs med stop undervejs.

Taxaer i Liechtenstein er temmelig dyre, så det løber hurtigt op i mange penge, hvis du jævnligt benytter dig af disse. Her køres i øvrigt med taxameter, så der skal ikke aftales nogen fast pris på forhånd.

Liechtenstein har ikke nogen lufthavn. Du kan derfor ikke rejse direkte til Liechtenstein med fly. Den nærmeste store lufthavn findes i Østrigs hovedstad Zürich, hvorfra man kan tage køre med bil, bus, taxa eller tog til Liechtenstein.

Prisniveau

Der er ingen tvivl om, at Liechtenstein er et af de dyrere lande at rejse til. Levestandarden i landet er høj, og priserne har fået en godt pust i vejret.

Særligt hotelovernatninger kan være dyre i Liechtenstein. Her kommer du nemt af med minimum 1.000 til 1.500 kroner for en enkelt overnatning for et standard hotelværelse. Hvis du kan nøjes med en fælles sovesal på et hostel, koster det mindst 650 kroner.

Generelt er prisniveauet i Liechtenstein cirka 20 højere end i Danmark.

Eksempler på priser:

  • Et normalt måltid på restaurant: 160-190 kroner
  • En 50cl øl på restaurant: 35-40 kroner
  • En 50cl øl i butik: 13 kroner
  • Coca Cola eller sodavand på restaurant: 20 kroner
  • Kørsel med taxa pr. kilometer: 7 kroner

Kilde: Numbeo.com

Vejr og klima

Vejret og klimaet i Liechtenstein er typisk for landene i det centraleuropæiske område. Om vinteren er her ofte meget overskyet med regnbyger ind i mellem og lave temperaturer. Om sommeren fra juni til august er der lange perioder med godt vejr, hvor det kan blive ganske varmt nede i dalene.