Rejseguide til Aserbajdsjan

Rejsebureauer med rejser til Aserbajdsjan: Vitus RejserViktors FarmorDTF TravelAlbatros TravelPenguin Travel

Aserbajdsjan er en nation i det sydøstlige Kaukasus mellem Østeuropa og Vestasien, hvor man finder store kontraster mellem forskellige kulturer. Her findes historiske monumenter og bygninger fra landets tid i Sovjetunionen samt tydelige spor af, at landet lå midt på Silkevejen. Men midt i de gamle fortællinger og traditioner ses også et meget moderne land, der har investeret massive summer for at tiltrække turister.

Landet er tydeligt præget af den brogede sammensætning af religioner og folkeslag, der har påvirket landet i både europæiske, asiatisk og mellemøstlig retning gennem mange århundrede. Det giver et rigt og krydret kulturliv, der i kombination med den moderne arkitektur gør Aserbajdsjan til en top rejsedestination.

Fakta om Aserbajdsjan

HovedstadBaku
Indbyggertal9.494.600
Areal86,600 km²
SprogAserbajdsjansk
ValutaAserbajdsjanske manat (AZN)
Valutakurs100 AZN = 393 DKK
TidsforskelAserbajdsjan er 3 timer foran Danmark
Elektricitet220 V. Adapter ikke nødvendig.

Værd at vide om Aserbajdsjan

Aserbajdsjan er en republik, hvor størstedelen af landet ligger i Asien, mens en lille del ligger på den nordlige, europæiske side af Kaukasusbjergene. Landet er beliggende med kystlinje ud til det Kaspiske Hav til øst og har Armenien, Georgien, Rusland, Tyrkiet og Iran som nabolande.

Indtil 1991 var Aserbajdsjan en del af det tidligere Sovjetunionen, og flere steder i landet kan man stadig tydeligt se den sovjetiske fortid, der særligt afspejler sig i hovedstaden Baku. Samtidigt er det tydeligt, at Aserbajdsjan er beliggende på Silkevejen, der var Kinas vigtigste handelsrute til Europa og Sydasien indtil 1500-tallet. Det har gjort, at landet i dag har et rigt kulturliv, der tydeligt er inspireret fra både Europa, Asien og Mellemøsten.

De senere år har Aserbajdsjan udvundet store mængder olie og naturgas, der har skabt kolossale rigdomme i landet. Det har medført massive investeringer i landet med forberede levevilkår for befolkningen og moderne seværdigheder for turister.

I Aserbajdsjan er størstedelen af befolkningen muslimer, men man har mange steder skabt sin moderne fortolkning af islam, hvor de gamle traditioner holdes i hævd, mens der stadig er stor grad af frihed til at nyde det moderne liv. Aserbajdsjan er en destination, der med stor sandsynlighed bliver mere og mere populær, så man bør opleve det inden, at stedet overrendes med turister.

Populære rejsemål i Aserbajdsjan

Baku

Det er svært at komme udenom hovedstaden Baku, når man rejser til Aserbajdsjan. Byen har så mange ting at byde på, og der er en fantastisk diversitet mellem det moderne og traditionelle. Når man spadserer ned ad byens gader, er der kæmpe kontrast mellem de to verdener. Det ene øjeblik ser man en ældre herre sidde foran sin lille butik med persiske tæpper, mens man det næste øjeblik går nede ved den prominente havnefront.

Når du besøger Baku, er der nogle seværdigheder, som du er nødt til at besøge. Det første på din to-do liste er et besøg i den gamle by, der er et historisk sted i Buka med stenvægge. Her er brosten, smalle gader og bygninger, der er fyldt med charme og historier. Her finder man også Shirvanshahs Palace, der er et fascinerende lille palads fra det 15. århundrede samt Maiden Tower fra det 12. århundrede.

Når du har været på opdagelse i den gamle by, skal du efterfølgende opleve alle de moderne seværdigheder, der pryder bybilledet. Her er en gåtur nede ved havnefronten et must, hvorfra du også kan se Flame Towes, der er tre store højhuse formet som flammer, der stikker op mellem de andre. Sidst men ikke mindst bør du betragte den moderne arkitektur, der pryder bygninger som eksempelvis Baku Crystal Hall, Heydar Aliyev Center og SOCAR Tower.

Gobustan

Cirka 65 kilometer sydvest for hovedstaden Baku finder man Gobustan National Park, der er på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Stedet er kendt for sine betagende klippetegninger, der er indridset i klippevæggene. Her har en samling på mere end 6.000 klippetegninger, der forestiller mennesker, dyr, slåskampe, kamelkaravaner og meget andet, der er dateret 5.000 til 20.000 år tilbage i tiden.

Stedet er et enestående arkæologisk monument, der bestemt er et besøg værd. Stedet kan opleves som en dagstur fra Baku, hvor man undervejs også kan opleve en tredjedel af alle verdens muddervulkaner.

Sheki

Den orientalske by Sheki var engang et vigtigt stop på Silkevejen og er i dag en charmerende by, der byder på spændende oplevelser. Her kan man blandt andet opleve paladset Sheki Khans, der var bolig for den persiske regent i 1700-tallet, eller man kan gå på opdagelse i et af de lokale markeder, hvor der sælges eksotiske frugter og krydderier.

Visum til Aserbajdsjan

Du skal have et visum for at rejse til Aserbajdsjan. Det er heldigvis relativt nemt, og man kan ansøge om et e-visum online. Det kan gøres her.

For at få sit visum skal man igennem tre steps på hjemmesiden, der er nemme at gennemgå. Her betaler man blandt andet 45 USD, der er prisen for visum til Aserbajdsjan. Det svarer til cirka 300 danske kroner. Herefter skal du vente i nogle få dage, inden diverse processer er kørt igennem og du modtager dit visum. Så for en sikkerheds skyld, bør du være ude i god tid.

For at få visum til Aserbajdsjan skal du være dansk statsborger og have et pas, der er gyldigt i mindst 3 måneder efter dit ophold i landet.

Hvis du har spørgsmål eller ikke er dansk statsborger, skal du kontakte de Aserbajdsjanske myndigheder. Der er ikke nogen Aserbajdsjansk ambassade eller konsulat i Danmark.

Rejseforsikring til Aserbajdsjan

Selvom en lille del af Aserbajdsjan er placeret i Europa, er landet ikke dækket af det blå sygesikringskort. Det betyder, at du ikke er dækket i tilfælde af uheld eller akut behov for lægehjælp. Det kan blive rigtig dyrt for dig, så du er nødt til skaffe en rejseforsikring, inden du rejser til Aserbajdsjan.

Vaccinationer til Aserbajdsjan

Det anbefales stærkt, at du får en vaccine mod Hepatitis A og Difteri-Stivkrampe, når du rejser til Aserbajdsjan uanset, hvor lang din rejse er. Hvis du skal på en længere ferie eller rejse på mellem 1 til 6 måneder, anbefales det også, at du får en vaccine mod Hepatitis B. Har du planer om et langt ophold i Aserbajdsjan på over et halvt år, bør det også overvejes, om man skal vaccineres mod rabies, tyfus og tuberkolose.

Alle rejsende1-4 uger1-6 måneder+6 måneder
Difteri-Stivkrampe
Hepatitis A
Hepatitis B
Rabies (Hundegalskab)
Tyfus
Tuberkolose

Kort over Aserbajdsjan

Billeder af Aserbajdsjan

Generelle rejsetips til Aserbajdsjan

Bedste rejsetidspunkt

Det er klart, at de fleste danskere besøger Aserbajdsjan i juni og juli måned, hvor folk typisk holder sommerferie. Dette tidspunkt er også udemærket til at besøge Aserbajdsjan, selvom det til tider kan byde på ekstrem varme og meget høj luftfugtighed. Dette skal man bare være opmærksom på, så man får ekstra at drikke og holder sig mest muligt i skyggen, når det er værst.

Hvis man har mulighed for at besøge Aserbajdsjan uden for sommermånederne, kan det anbefales at besøge landet i april eller maj måned, hvor vejret er bedst. En tur til eksempelvis Baku kan også fint lade sig gøre i efteråret.

Vinteren kan godt blive ganske kold, så medmindre kan opholder sig ud til det Kaspiske Hav og har medbragt ekstra varmt tøj, anbefales det ikke, at tage til Aserbajdsjan på dette tidspunkt.

Prisniveau

Som dansker vil du elske priserne i Aserbajdsjan. Her ligger det generelle prisniveau cirka 63 % lavere end i Danmark, hvilket giver dig gode muligheder for at leve rigtig godt for få penge.

Prisniveauet er en smule højere i Aserbajdsjan end det er i nabolandene, men det er stadig billigt sammenlignet med typiske destinationer i Vesteuropa.

Eksempler på priser:

 • Et normalt måltid på restaurant: 40 kroner
 • En 50cl øl på restaurant: 6 kroner
 • En 50cl øl i butik: 5 kroner
 • Coca Cola eller sodavand på restaurant: 3 kroner
 • Kørsel med taxa pr. kilometer: 3 kroner

Kilde: Numbeo.com

Vejr og klima

Aserbajdsjan er placeret geografisk ude til det Kaspiske Hav, og der er som regel ingen grund til at bekymre sig om vejret. Om sommeren kan der ind i mellem blive meget varmt, mens det bliver en anelse køligt om vinteren.

Vejret afhænger også en del af, hvor i Aserbajdsjan man rejser til. I hovedstaden Baku har man et relativt stabilt vejr, mens det nogle gange kan være anderledes i nogle af landets andre regioner. Du skal være opmærksom på, at det ofte blæser rigtig meget i Baku og de andre destinationer ud til det Kaspiske Hav.

Årsagen til det meget forskellige vejr findes skyldes, at Aserbajdsjan geografisk har 9 ud af 11 klimazoner, hvilket giver et meget forskelligtartet vejr i landet.

Her ses statistik for Baku:

Temperatur
MånedNormalVarmestKoldest
Januar4,2°6,6°2,1°
Februar4,0°6,3°2,0°
Marts6,3°9,8°4,2°
April12,3°16,4°9,4°
Maj18,0°22,1°14,9°
Juni22,8°27,3°19,7°
Juli26,4°30,6°22,2°
August25,6°29,7°22,9°
September21,8°25,6°19,4°
Oktober16,0°19,6°13,6°
November10,8°23,5°8,8°
December6,6°9,7°4,8°

Kilde: Yr.no

Sikkerhed

Generelt skal du ikke være nervøs for at rejse til Aserbajdsjan. Selvom Aserbajdsjan ligger tæt på flere lande, hvor der er politiske konflikter, er Aserbajdsjan ikke selv påvirket af ustabilitet eller uro.

Når du rejser skal du selvfølgelig være opmærksom på generel kriminalitet, der målrettes turister. Det kan eksempelvis være lommetyve, tricktyve eller taxaer, der forsøger at få dig til at betale stor overpris. Men generelt er sikkerheden i orden.

Transport

Der findes alle mulige former for transport i Aserbajdsjan, og det hele kører faktisk ganske stabilt.

Der findes 6 internationale lufthavne i Aserbajdsjan, og den som de fleste danskere oftest benytter hedder Heydar Aliyev International Airport.

Hvis du besøger Baku eller andre af de større byer, kan du nemt bevæge dig rundt på gåben. Hvis der er for langt at gå, kan du køre med enten taxa eller Über – begge dele kan fås til rimelig priser, hvis du er opmærksom på ikke at blive snydt af taxa scams.

Der findes også god offentlig transport med velfungerede jernbaner og lokale busser. I Baku har de også en metro, der kører rundt i den centrale del af byen. Den kan også bruges af turister til at komme nemt frem og tilbage.

Mad og drikke

Aserbajdsjan har en spændende madkultur, der er stærkt inspireret af mange andre lande som Iran, Tyrkiet og de nærmeste lande ved Middelhavet. Maden indeholder tit forskellige typer af kød, og vi kan stærkt anbefale, at man smager nogle af de lokale, traditionelle retter.

Maden er en vigtig del af den Aserbajdsjanske kultur og er som regel samlingspunktet for festlige begivenheder.

 • Plov / Pilaf
 • Kebab
 • Halva
 • Kufta Bozbash
 • Dolma
 • Qutab
 • Khamrashi
 • Sort te

Drikkevand
Kvaliteten af drikkevandet i Aserbajdsjan svinger meget i de forskellige regioner af landet. Generelt anbefales det ikke, at man drikker vandet fra vandhanen. I stedet bør man købe nogle vandflaske, hvilket er billigt og kan findes i de fleste supermarkeder og mindre kiosker.

Drikkepenge
Det er ikke udbredt at give drikkepenge i Aserbajdsjan. Nogle steder lægger de selv et lille servicegebyr på regningen, men det er ikke noget, der forventes, at du gør på hverken hotel, restaurant eller i bar. Når du kører i taxa, bliver der som regel rundet op til nærmeste hele tal.