Rejseguide til Moldova

Rejsebureauer med rejser til Moldova: Viktors FarmorAlbatros TravelEast TourPenguin Travel

Verden er endelig ved at åbne øjnene for det lille charmerende land Moldova, der ligger placeret dybt inde i Østeuropa mellem Rumænien og Ukraine. I mange år har det været et af Europas mindst besøgte lande, og tilbage i 2008 blev landets befolkning kendt som verdens ‘mindst lykkelige forkefærd’. I dag har turister fået et mere positivt syn på Moldova, og landet er mere kendt for dets skønne uspolerede natur, charmerende bybillede og fænomenale vinturer, der er et besøg værd.

Selvom Moldova stille er ved at sætte sig fast i bevidstheden hos turister verden over, hænger landet stadig fast i fortiden, hvor det var en del af Sovjetunionen. Et besøg i Moldova kan på mange måder betegnes som et besøg i en tidslomme, hvor tingene er gået i stå – og et sted, der er værd at udforske nærmere.

Fakta om Moldova

HovedstadChișinău
Indbyggertal3.557.634
Areal33.846 km²
SprogRumænsk
ValutaMoldoviske leu (MDL)
Valutakurs100 MDL = 38,97 DKK
TidsforskelMoldova er 1 time foran Danmark
Elektricitet220 V. Adapter ikke nødvendig.

Værd at vide om Moldova

Som sagt er Moldova et af de mindst besøgte lande i Europa, så hvorfor tage derhen, når ingen andre vil? Det er netop dette, der er med til at gøre Moldova til et vidunder. Det føles som om, at du har landet for dig selv. Her vrimler det ikke med turister på hvert gadehjørne, og Moldova har rent faktisk en masse spændende ting at byde på. Blandt andet har Moldova nogle af Europas bedste vine, et meget gæstfrit folkefærd og et charmerende gammelt byliv, hvor man træder et skridt tilbage i tiden til det gamle Sovjetunion.

Hvis vi skal være ærlige, er Moldova nok ikke for den gennemsnitlige rejsende, men det er en destination, der vil tilfredstille mange af dem, der rejser med et åbent sind. Her har du mulighed for at fordybe dig i historien og gå på opdagelse steder, hvor dine venner og familie med sikkerhed ikke har været. Kulturelt er Moldova tæt forbundet med Rumænien, som landet var en del af, før det i 1940 blev en del af Sovjetunionen.

Moldova er blandt andet kendt for at være et af de førende vinlande i verden. Vinen er en essentiel del af kulturen i Moldova og en af de stærke grunde til, at man skal besøge landet. Hvis man bevæger sig uden for de større byer, har de fleste personer deres egne vingårde, hvor de producerer hjemmelavet vin.

Populære rejsemål i Moldova

Chișinău

Hvis du rejser til Moldova, er hovedstaden Chișinău et must at opleve. Udover at være landets hovedstad er Chișinău også Moldovas største by, hvor man finder et væld af parker, historiske bygninger og charmerende små gader. Her er ikke mangel på restauranter, og du har mulighed for at få nogle glimrende smagsoplevelser, når du går på opdagelse i det autentiske østeuropæiske køkken. Desuden byder Chișinău en del kunstgallerier, kurbade, natklubber og kasinoer.

Når du besøger Chișinău, må du sørge for at besøge Pushkin Park og den orange pyramide ved mindesmærket for Anden Verdenskrig. Det kan også anbefales at tage forbi regeringsbygningen med den nærliggende katedral og triumfbue.

Orheiul Vechi

Cirka 1 times kørsel fra hovedstaden Chișinău finder man Orheiul Vechi, der er et af de smukkeste områder i Moldova. Orheiul er et historisk og arkæologisk kompleks, der har en rig kultural betydning i Moldova. Her finder man forbløffende natur med fæstninger, ruiner, bade, klostre og en flot udsigt over Raut-floden. Mange af tingene går mere end 2.000 år tilbage i tiden, og de historiske monumenter der findes her, stammer typisk tilbage fra det 10. århundrede, hvor tatariske og mongolske invasioner fandt sted i landet. Dette kan man også bliver klogere på i det nærliggende museum, der er populært at besøge.

Cricova vinkælder

Man kan ikke komme udenom dette sted, når man skal udpege de vigtigste steder at besøge i Moldova. Cricova er verdens næststørste underjordiske vinkælder, hvor der opbevares millioner flasker vin. Det er en særlig oplevelse at gå rundt 60 til 100 meter under jordens overflade i tunneller, der har været brugt siden det 15. århundrede. Her kan man få guidede turer og smagsprøver – og hvis man vil betale, kan man selvfølgelig få nogle flasker med hjem til sig selv til nogenlunde retfærdige priser.

Man kan slutte sit besøg i vinkælderen af med at besøge et tilknyttet museum, hvor man kan finde historiske ting og se, hvilke kendisser der har besøgt stedet. Eksempelvis holdte den russiske præsident Vladimir Putin sin 50 års fødselsdag i vinkælderen.

Visum til Moldova

Selvom Moldova ikke er med i EU, er det stadig forholdvis let at rejse til landet, hvis du er dansk statsborger.

Ved indrejse til Moldova skal dit pas være gyldigt i minimum 6 måneder fra det tidspunkt, hvor du igen forlader landet. Som dansk statsborger kan du rejse visumfrit i Moldova i op til 90 dage. Hvis du ikke er dansk statsborger er du nødt til at kontakte Moldovas konsulat for nærmere oplysninger.

Bemærk at myndighederne i Moldova oplyser, at de ikke kontrollerer Transnistrien-området, hvor de ikke kan garantere for udlændinges sikkerhed.

Rejseforsikring til Moldova

Eftersom Moldova hverken er et EU-land eller på listen over EØS-lande, kan du ikke bruge det gule eller blå sygesikringkort i Moldova. Du er derfor nødt til at bestille en rejseforsikring, der dækker dig i tilfælde af, at uheldet er ude, og du skal på hospitalet.

Vaccinationer til Moldova

Når du planlægger ferie til Moldova, er det værd at vide, at du skal vaccineres mod Hepatitis A samt Difteri-Stivkrampe under alle omstændigheder. Afhængigt af hvor lang tid du planlægger at være i Moldova, og hvad du foretager dig i landet, skal du muligvis også vaccineres mod Hepatitis B, Centraleuropæisk hjernebetændelse, hundegalskab samt Tuberkolose.

Alle rejsende1-4 uger1-6 måneder+6 måneder
Difteri-Stivkrampe
Hepatitis A
Hepatitis B
TBE (Centraleuropæisk hjernebetændelse)
Hundegalskab
Tuberkolose

Kort over Moldova

Billeder af Moldova

Generelle rejsetips til Moldova

Bedste rejsetidspunkt

De fleste turister kommer til Moldova i sommermånederne på trods af, at det bedste tidspunkt menes at være april og maj måned. Her er temperaturen hverken for lav eller for høj, og man har mulighed for at nyde det flotte og farverige landskab i foråret.

Selvom foråret er det mest optimale tidspunkt, er sommermånederne også et fint tidspunkt at besøge Moldova.

Prisniveau

Moldova er generelt et rigtig billigt land at leve i. Faktisk er Moldova måske det billigste land at rejse i, hvis du rejsen inden for Europas grænser, og du kan sagtens leve rigtig godt for næsten ingen penge.

Priserne i hovedstaden Chișinău er en smule højere end resten af landet. Hvis man tager et gennemsnit over alle priser, er Moldova cirka 60 % billigere end Danmark.

Eksempler på priser:

  • Et normalt måltid på restaurant: 25-45 kroner
  • En 50cl øl på restaurant: 8 kroner
  • En 50cl øl i butik: 5 kroner
  • Coca Cola eller sodavand på restaurant: 6 kroner
  • Kørsel med taxa pr. kilometer: 2 kroner

Kilde: Numbeo.com

Vejr og klima

Moldova ligger tæt på sortehavet, hvilket givet et mildt og solrigt klima. Her får man lange og varme somre, hvor temperaturen i gennemsnit ligger på cirka 20 grader i juni, juli og august. Vinteren er forholdsvis mild og tør med januar som den koldeste måned med et gennemsnit på cirka minus 3 grader.

Temperatur
MånedNormalVarmestKoldest
Januar-3,2°0,0°-6,0°
Februar-1,7°1,6°-4,3°
Marts2,8°7,0°-0,6°
April10,3°15,7°5,7°
Maj16,1°21,7°11,1°
Juni19,4°24,9°14,4°
Juli20,9°26,3°16,0°
August20,5°26,3°15,4°
September16,2°22,0°11,2°
Oktober10,2°15,3°6,0°
November4,4°7,9°1,6°
December-0,3°2,6°-2,8°

Kilde: Yr.no

Mad og drikke

En af de sjove måder at opleve et land på er igennem ens smagsindtryk. I Moldova laver de spændende og anderledes mad end det, som vi er vant til i Danmark. Madkulturen er bygget meget op omkring kød, kartofler, kål og forskellige kornprodukter, der i særlig grad er inspireret af det rumænske køkken. Derudover kan der findes ligeheder til den polske, græske og russiske madkultur.

Moldova er også kendte for vine, der spiller en stor rolle i Moldovas kultur.

Her er nogle af Moldovas mest kendte og populære retter:

  • Mămăligă
  • Brânză
  • Ghiveci
  • Colțunași
  • Tochitură

Drikkepenge
Drikkepenge bliver mere og mere udbredt i Moldova, og det forventes til en vis udstrækning på en del restauranter og barer. Ofte er der allerede lagt et servicegebyr på beløbet, men 5 til 10 % ekstra i drikkepenge bliver værdsat højt.

Vand fra vandhanen
Det anbefales, at man drikker vand af flasker, når man rejser til Moldova. Generelt er der ikke nogen sundhedsfare ved at drikke vandet fra vandhanen, men det er bedre at være på den sikre side og købe vandflasker i stedet. Disse er billigere og kan købes de fleste steder.

Transport

Der er forskellige måder at komme rundt i Moldova på. Først og fremmest kan du leje en bil forholdsvis billigt gennem forskellige udlejningsselskaber. Dette anbefales dog ikke for danskere, da veje ikke altid er i den bedste forfatning, og trafikken i Moldova betegnes som mere aggressiv end i Danmark.

En af de gode måder at opleve Moldova er på gåben, da der ofte ikke langt mellem de forskellige attraktioner.

Det er relativt nemt at køre med offentlig transport i Moldova. Det er billigt, og der er skemalagte ruter, der jævnligt kører. Det er også nemt at finde en taxa i hovedstaden Chisinau. Det er ikke alle taxaer, der har et taxameter, der fungerer, selvom det anbefales at køre efter taxameteret i stedet for at aftale en fast pris.

Som regel kan dit hotel hjælpe med at arrangere transport, hvis du har specielle planer eller skal til en anden by.