Rejseguide til Albanien

Rejsebureauer med rejser til Albanien: KilroyRisskov RejserApolloTUIAlbatros TravelViktors FarmorVitus RejserSpiesTopas TravelStjernegaard Rejser ⎮ Ruby Rejser

For mange danskere er Albanien en ukendt feriedestination, som ikke særlig mange kender til. Landet har i mange år været et af Europas mest lukkede lande udadtil, men det har ændret sig markant i de senere år, hvor turister i den grad har taget landet til sig som en foretrukken rejsedestination – og det er med god grund.

Albanien har nemlig en masse spændende ting at byde på. Albanien er en overset perle med betagende natur, en fascinerende historie og et meget gæstfrit folkefærd. Landet har nogle af Østeuropas bedste strande, et dejligt middelhavsklima og skøn mad. Det er samtidig rigtig billigt at holde ferie i Albanien.

Fakta om Albanien

HovedstadTirana
Indbyggertal2.886.026
Areal28.748 km²
SprogAlbansk
ValutaAlbanske lek (ALL)
Valutakurs100 ALL = 6,13 DKK
TidsforskelSamme tidszone som Danmark
Elektricitet220 V. Adapter ikke nødvendig.

Værd at vide om Albanien

Som turistland har Albanien længe stået i skyggen af sine nabolande som Grækenland, Kroatien og Italien. Det er først i de senere år, at Albanien er kommet på landkortet hos danskernes som en oplagt feriedestination. Albanien er et virkelig spændende land med skarpe kontraster. Her finder man betagende natur med høje bjerge, tætte skove, sprudlende vandfald og smukke strande ud til det Joniske Hav.

Albanien har længe været et lukket land for omverden, hvilket er årsagen til, at turismen ikke tidligere har blomstret i det ellers skønne land. Fra Anden verdenskrig og til sin død i 1985 blev Albanien med hård hånd styret af diktatoren Enver Hoxha, og diktaturet faldt først i 1992. Selvom man stadig kan se tydelige spor fra de gamle regime i form af eksempelvis monumenter, er Albanien i den grad på vej fremad som et demokratisk styre, der er åben for sin omverden.

I hovedstaden Tirana kan man opleve historiens vingesus med spændende museer og arkitektur, mens et besøg i de højtliggende bjerglandsbyer kan virke som en tidsrejse tilbage i tiden, hvor fårehyrderne lever på samme måde, som de altid har gjort. Besøger man populære destinationer som Durres eller Saranda på vestkysten, finder man lange og smukke sandstrande, hvor man få nogle afslappende dage med sol og badeture.

Albanien er en skult ferieperle. Her kan man opleve lidt af de hele – til den halve pris.

Populære rejsemål i Albanien

Saranda

På vestkysten finder man Saranda, der er et af de mest populære turistområder i Albanien. Her finder man en veludviklet charterdestination, der byder på lange, flotte strande med krystalklart vand og en strandpromenade med mange restauranter og caféer. Her har du god mulighed for at slappe af på en liggestol, mens du læser en god bog og drikker kølige drinks i solen.

I nærliggende områder finder man mange spændende udflugtsmål, der vil give en god dagstur. Eksempelvis kan man besøge den historiske by Gjirokastër, der ligger for enden af bjergene og kaldes for ‘Stenbyen’. Man kan også køre 30 minutter over grænsen til Grækenland, hvor man finder byen Korfu, hvor man kan nyde den flotte havnepromenade og gå på opdagelse i de græske specialiteter i byens restauranter.

Ksamil

Cirka 20 til 30 minutters kørsel fra Saranda finder man en anden populær destination, Ksamil. Her finder man nogle af Europas smukkeste strande med hvid sandstrand og turkisblåt vand. Langs kysten finder man et væld af gode restauranter, der byder på lækre retter med fisk og skaldyr. Her finder man mange sjove vandaktiviteter, og man skal ikke snyde sig selv for en tur til en af de fire omkringliggende øer, hvor man blandt andet har mulighed for at snorkle. Nærliggende finder man også badebyen Borsh, der har den længste strand ved det Ioniske Hav på i alt 5 kilometer.

Durrës

Tæt på den albanske hovedstad Tirana, finder man byen Durrës, der er en anden populære destination for mange danskere og landets næststørste by. Durrës er et af landets ældste byer med flere spændende seværdigheder. Man kan blandt andet besøge Balkans største amfiteater, der blev bygget under romertiden til gladiatorkampe, eller man kan tage en dagstur til Tirana for at blive klogere på landets forhistorie.

Visum til Albanien

Albanien er endnu ikke medlem af EU, men trods dette kan du nemt rejse til landet som dansk statsborger.

Når du rejser til Albanien, skal dit pas være gyldigt i mindst 3 måneder fra din hjemrejse fra Albanien. For danske statsborgere kan man rejse visumfrit, hvis ens ophold i Albanien er kortere end 90 dage. Hvis man ikke er dansk statsborger, bør man kontakte den Albanske ambassade for at undersøge, hvilke regler der gælder for dig.

Rejseforsikring til Albanien

Hverken dit gule eller blå sygesikringskort gælder i Albanien. Du skal derfor tegne en privat rejseforsikring, hvis du rejser til Albanien på ferie, så du er dækket, hvis du beklageligvis skal en tur på hospitalet eller til lægen. Ofte kan du købe en rejseforsikring gennem det rejseselskab, som du bestiller rejser hos. Alternativt skal du finde et privat forsikringsselskab.

Vaccinationer til Albanien

Hvis du skal på ferie til Albanien, anbefales det, at du vaccineres mod Hepatitis A og Difteri-Stivkrampe uanset rejsens længde, og hvor i landet du befinder dig. Planlægger du et længere ophold i Albanien, der strækker sig over mere end 6 måneder, anbefales det ligeledes, at du vaccineres med Hepatitis B og Tuberkolose.

Alle rejsende1-4 uger1-6 måneder+6 måneder
Difteri-Stivkrampe
Hepatitis A
Hepatitis B
Tuberkolose

Kort over Albanien

Billeder af Albanien

Generelle rejsetips til Albanien

Bedste rejsetidspunkt

De fleste danskere besøger Albanien midt på sommeren, når der er sommerferie. Her kan det nogle gange være meget varmt, og der kan være lidt for mange turister nogle steder. Det er dog ikke noget problem med turisterne, hvis man er vant til andre charterdestinationer i de sydlige lande, hvor det er endnu værre.

Det bedste tidspunkt vurderes til at være mellem april og juni måned samt mellem september og oktober måned. Her er temperaturen tilpas for de fleste, og der render ikke tursiter rundt overalt.

Prisniveau

Generelt er Albanien et rigtig billigt land at holde ferie i. Det gælder særligt, hvis man sammenligner Albanien med de traditionelle feriedestinationer, som mange danskere besøger i Middelhavsområdet.

Det er naturligt, at de sydlige destinationer som Ksamil og Saranda er lidt dyrere end resten af landet, da de tiltrækker turisterne, mens det er billigere i resten af landet, hvor den lokale befolkning ikke får besøg af turister.

Priserne i Albanien er cirka det halve i forhold til Danmark.

Eksempler på priser:

 • Et normalt måltid på restaurant: 30-55 kroner
 • En 50cl øl på restaurant: 12 kroner
 • En 50cl øl i butik: 6 kroner
 • Coca Cola eller sodavand på restaurant: 8 kroner
 • Kørsel med taxa pr. kilometer: 8 kroner

Kilde: Numbeo.com

Vejr og klima

De fleste danske turister besøger Albanien om sommeren og vil mene, at vejret er skønt. I Albanien har man varme somre med en masse solskinstimer, hvor temperauren ligger typisk omkring 25 til 27 grader. Enkelte dage kommer temperaturen også over 30 grader. Vinteren er kølig med en del nedbør.

Temperaturen i vandet ligger omkring 21-23 grader det mest af sommeren.

Temperatur
MånedNormalVarmestKoldest
Januar5,5°10,8°0,3°
Februar6,7°12,3°1,1°
Marts9,3°15,6°3,1°
April12,9°19,1°6,7°
Maj17,6°24,7°10,6°
Juni21,5°29,3°13,6°
Juli23,8°32,1°15,5°
August23,9°32,5°15,4°
September20,3°28,2°12,3°
Oktober15,5°22,3°8,8°
November10,2°15,9°4,6°
December6,1°11,3°1,0°

Kilde: Yr.no

Sikkerhed

Albanien har en hård forhistorie med uroligheder, og tidligere var det ikke anbefalet at rejse til Albanien. Men landet har forandret sig meget, og i dag er Albanien et forholdsvis sikkert land at rejse i. Den lokale befolkning er meget imødekommende for turister, og faktisk er der mindre småkriminalitet i Albanien end mange andre Europæiske lande.

Den politiske situation i Albanien er stabil, så der er ingen grund til bekymring om evt. politisk uro under din rejse til Albanien. Den største trussel mod sin sikkerhed er trafikken. Der er stadig mange veje, der ikke er i særlig god stand, og det er ikke alle trafikanter, der overholder gældende regler.

Geografi

Albanien er fortsat et relativt ukendt land for mange, og selvom turismen til landet er steget markant de senere år, er det stadig de færreste, der med nøjagtighed kan placere Albanien på et kort. Albanien er en del af det sydlige Østeuropa, der også er kendt som Balkan.

Landet deler grænse med 4 nabolande. Mod syd har Albanien grænse med Grækenland, og mod nord er grænsen til Montenegro. På den østlige side af landet er der grænse til både Nordmakedonien og Kosovo, mens den albanske vestkyst går ud til det Ioniske Hav og Adriaterhavet.

Mad og drikke

Albanien har en rig og spændende madkultur. Mange af landets mest kendte retter indeholder enten oksekød eller lammekød, men man finder også mange vegetariske retter. Hvis man rejser ude ved vestkysten, skal man ikke snyde sig selv for fisk og skaldyr, der serveres på rigtig mange restauranter. Mange steder i Albanien finder man også pizzaer, der er mindst lige så gode som i Italien.

Her er nogle af Albaniens mest kendte og populære retter:

 • Fëgesë
 • Tavë Kosi
 • Speca me Glizë
 • Byrek
 • Perime Zgjare
 • Tasqebap
 • Paçe

Drikkevand
De fleste turister vælger ikke at drikke vandet i vandhanen i Albanien. Der er ikke stor sundhedsfare forbundet med at drikke vandet direkte fra vandhanen, men det anbefales alligevel ikke, at man gør det. Køb i stedet nogle flaske med vand. De kan købes billigt i alle supermarkeder og mindre forretninger.

Drikkepenge
Der er delte meninger om, hvorvidt der skal gives drikkepenge i Albanien. Mange mennesker gør det kun, hvis de får en ekstraordinær god service, men andre som regel ligger cirka 10 % oveni prisen.

Transport

Vejene i Albanien har i mange år været i dårlig forfatning. De seneste år er der dog blevet investeret mange penge i at forbedre vejnettet, hvilket gør, at vejene i de større byer i dag er bedre end tidligere. Men hvis man kommer ud på landet, er vejene stadig er dårlig kvalitet.

Der er flere gode muligheder for at leje en bil i Albanien – særligt i Tirana og de større turistbyer. Men vær opmærksom på prisen, da det nogle gange bedre kan betale sig at leje en chauffør, der kan køre dig rundt. Det kan både være billigere og være mere sikkert, da trafikken i Albanien ofte er kaostisk for danskere.

Hvis du vil med offentlig transport, kører der tog mellem de større byer som Tirana, Durrës, Shkodra, Fier og Vlora. Der er også mulighed for at tage billige busser inde i byerne. Fælles for det meste offentlig transport er dog, at det tit foregå i forældede og langsomme køretøjer med ustabile køreplaner.

I de større byer er det nemt at skaffe en taxa, der kan køre dig frem og tilbage til forholdvis lave priser.

7 albanske udtryk og ord

Mange albanere snakker udmærket engelsk – særligt i de unge albanere og personer, der arbejder i turistbyerne. Men alligevel kan det være en fin idé og sjovt at kunne nogle basale udtryk på albansk.

Derfor er her 7 albanske ord og udtryk, som du kan øve inden afrejse:

Hej = Përshëndetje! / Tungjatjeta
Hvordan har du det? = Si Jeni?
Tak = Faleminderit
Ja/nej = Po/jo
Undskyld, hvordan kommer jeg til.. = Më falni..Si mund të shkoj…?
Hvad hedder denne ret? = Si quhet kjo gjellë?