Rejseguide til Georgien

Rejsebureauer med rejser til Georgien: Risskov RejserAlbatros RejserViktors FarmorKipling TravelVitus RejserGislev RejserKrim RejserPanorama TravelKulturrejser Europa

Georgien er et lille land, der ligger ved skæringen mellem Europa og Asien. Det er gemt væk i bjergene i Kaukasus og er klemt inde mellem Rusland i nord og Tyrkiet i syd.

Landet har en hård fortid med krig og ebrobringer, men trods dette er befolkningen meget optimistiske og værdsætter deres unikke religion, kultur og århundrede gamle traditioner.

I mange år var rejser til Georgien mest forbeholdt backpackere, men i de senere år er turismen begyndt at blomstre, og det er med god grund. Georgien er nemlig et vidunderligt land at besøge.

Fakta om Georgien

HovedstadTbilisi
Indbyggertal3.723.500
Areal69.700 km²
SprogGeorgisk
ValutaGeorgiske Lari (GEL)
Valutakurs100 ALL = 233 DKK
TidsforskelGeorgien er 3 timer foran Danmark
Elektricitet220 V. Adapter ikke nødvendig.

Værd at vide om Georgien

Det er de færreste danskere, der kan udpege på et kort, hvor Georgien ligger. Faktisk er det også de færreste, der kan sige noget som helst om Georgien. Selvom både Danmark og Georgien ligger inden for Europas grænser, har vi generelt meget lidt kendskab til Georgien. Landet er ikke det mest højtråbende og er endnu ikke profileret som en særlig seværdig turistdestination. Men det er en fejl – og de næste par år vil de positive historier om Georgien med sikkerhed blive spredt til en større del af befolkningen.

Georgien er nemlig et super interessant land at rejse til. Landet har en masse spændende historier, seværdigheder og kultur, der er værd at dukke ned i. Her kan man både opleve det pulserende byliv i hovedstaden Tbilisi samt den meget stille og betagende natur. Landet er beriget med oldtidsbyer og nogle af verdens ældste og vigtigste kirker, der er anerkendt af Unescos verdensarvsliste.

Georgien ligger i Kaukasus og er omringet af nogle af Europas mest største og betagende bjerge, der er op til 5.000 meter høje. Landet grænser til Rusland i nord og øst, Tyrkiet og Armenien i syd, Aserbajdsjan i sydøst og har kyst ud til Sortehavet i vest. Georgien er en del af det tidligere Sovjetunionen.

Historie:
Georgien har været bosat af mennesker mere end 5.000 år f.kr. Georgien var et af de allerførste lande i verdens til at få kristendommen som statsreligion. Det skete i år 327, og i 500-tallet havde kristendommen nået hele Georgien. Den kristne forhistorie ses tydeligt med et utal af kristne bygninger og monumenter i landet. Den Hellige Treenighedskirke, der er gemt langt oppe i Kaukasusbjergene, er Georgiens nationalsymbol.

Gennem årene har Georgien været underlagt mange regimer. Selv oplevede landet sin storhedstid som kongerige og lokal stormagt omkring 1100-tallet, men siden har landet været invaderet af mongolerne og været underlagt Osmanneriget og Persien. I 1800-tallet blev landet annekteret af Det Russiske Kejserige og blev senere en del af Sovjetunionen.

Siden 1991 har Georgien været en selvstændig demokratisk republik. Georgien er ikke en del af EU.

Populære rejsemål i Georgien

Tbilisi

Georgiens hovedstad Tbilisi er en oplagt destination at besøge, hvis du overvejer at rejse til Georgien. Byen er super charmerende og har en skøn blanding mellem det historiske og moderne. Tbilisi er ikke en by, som man bare besøger på en enkelt dag. Her er mulighed for at dukke ned i et væld af spændende seværdigheder, museer, gallerier og restauranter.

Når du kommer til Tbilisi, er det oplagt at lægge ud med at besøge den gamle bydel. Her finder man nogle af byens mest seværdige bygninger og monumenter, der har stor historisk betydning. Her findes også oldgamle kirker og fæstninger. Labyrinten af små gader byder på mange spændende opdagelser, hvor man altid falder over nogle æstetiske ting, som man er nødt til at fotografere.

Det er også i den gamle bydel, at man finder det ikoniske Abanotubani distrikt, der er en hel gade fyldt med traditionelle badehuse, der bruger områdets varme kilder. Badehusene er placeret underjordisk og giver en helt særlig oplevelse med både private bade og fællesbad. Man bør give sig selv muligheden for at nyde en god dukkert og et besøg i saunaen efterfølgende.

Vi kan også på det kraftigste anbefale en tur med Tbilisi svævebane, der giver en naturskøn panoramaudsigt over den gamle bydel og Mtkvari-floden. Svævebanen forbinder Rike Park med Narikala fæstningen, der er en attraktion i byen, som du er nødt til at se. Fæstningen stammer helt tilbage fra det 4. århundrede. Nærliggende finder du også Kartlis Deda statuen og den nationale botaniske have.

Mtskheta

Mtskheta er Georgiens religiøse hovedstad, der har en stor betydning for landets historie og identitet. Byen er et af landets ældste, og man har fundet bygningsdele, der er mere end 4.000 år gamle. I gamle dage var Mtskheta også landets rigtige hovedstad, indtil kongen Gorgasali ændrede det til Tbilisi.

I Mtskheta finder man tre af Georgiens vigtigste kirker, der er et besøg værd: Svetitskhoveli, Samtavro og Jvari. Byen er også hjemsted for Sankt Nino, der er kendt for som “the Enlightener of Georgia”. Hun er en af landets vigtigste helgener og prædikede kristendommen i Georgien, der var medvirkende til, at kristendommen blev statsreligion allerede i 327.

Vardzia

Vardzia er et spektakulært kloster nær byen Aspindza i det sydlige Georgien. Klosteret er indbygget i en bjergside som en hule, og det ligner næsten noget fra en stor Hollywood film.

Dette underjordiske hulekloster blev bygget i det 12. århundrede under kongen Tamars regeringstid. Pudsigt nok blev Tamar kronet som konge og ikke dronning på trods af, at hun var kvinde. Vardzia har tidligere været hjemsted for mange munke og blev først offentligt kendt efter, at et jordskred eksponerede hulen og ødelagde en stor del af klosteret.

Visum til Georgien

Georgien har i de senere år liberaliseret deres visumpolitik, så det nu er muligt for statsborgere fra 98 lande at rejse til Georgien uden visum.

Det betyder, at det ikke længere er nødvendigt at ansøge om visum, hvis man er dansk statsborger. Altså kan du visumfrit få indrejse og opholde dig i Georgien i helt op til 360 dage. Det kræver dog, at dit pas er gyldigt i hele rejseperioden og mindst 6 måneder efterfølgende.

Hvis du ikke er statsborger i et af de 98 lande, kan du læse mere om reglerne og ansøge om et e-visum hos myndighederne i Georgien her.

Rejseforsikring til Georgien

Du skal skaffe en rejseforsikring, når du rejser til Georgien. Landet er ikke en del af EU, så din normale sikkerhed i form af de blå sygesikringskort er ikke gældende her og kan ikke hjælpe, hvis du akut får problemer. Du har alvorlige udfordringer, hvis der opstår en ulykke uden en rejseforsikring.

Vaccinationer til Georgien

Hvis du overvejer at rejse til Georgien, bør du overveje Hepatitis A og Difteri-Stivkrampe, der er to af de mest almindelige vaccinationer. Disse er anbefalet til alle rejsende til Georgien uanset rejselængden. Hvis du skal på en længere rejse eller et ophold over flere måneder, bør du også overveje andre af vaccinationerne, som du finder herunder:

Alle rejsende1-4 uger1-6 måneder+6 måneder
Difteri-Stivkrampe
Hepatitis A
Hepatitis B
Rabies (Hundegalskab)
Tyfus
Tuberkolose

Kort over Georgien

Billeder af Georgien

Generelle rejsetips til Georgien

Bedste rejsetidspunkt

Hvis du overvejer en rejse til Georgien, bør du gøre det i maj, juni eller september måned, hvor vejret er bedst til at opleve landet. Dette gælder særlig, hvis du har planer om at besøge de lavtliggende områder som eksempelvis hovedstaden Tbilisi.

Det kan blive meget varmt og fugtigt i Georgien, når sommeren er på sit højeste. Derfor kan det blive for voldsomt at tage på ferie i Georgien i juli og august. Men det kan sagtens lade sig gøre, hvis du er bundet til at holde sommerferie på dette tidspunkt. Du skal blot være forbedret på varmen, så du holder du i skyggen og drikker rigeligt med vand.

Vinteren er udelukket. Her kan det blive koldt og meget regnfyldt. Flere hoteller og seværdigheder lukker i de koldeste måneder eller gør åbningstiden kortere. Så vinteren er ikke det optimale tidspunkt at rejse til Georgien på.

Prisniveau

Georgien er et billigt land at rejse i. Generelt ligger prisniveauet i Georgien nogenlunde på samme niveau som nabolandene i Kaukasus, måske endda lidt billigere. Sammenlignet med Danmark ligger priserne cirka 65 % lavere i Georgien, hvilket betyder, at du får rigtig meget for pengene.

Eksempler på priser:

 • Et normalt måltid på restaurant: 28-45 kroner
 • En 50cl øl på restaurant: 8 kroner
 • En 50cl øl i butik: 6 kroner
 • Coca Cola eller sodavand på restaurant: 4 kroner
 • Kørsel med taxa pr. kilometer: 1,5 kroner

Kilde: Numbeo.com

Vejr og klima

Selvom Georgien er et lille land, kan der være stor forskel på klimaet i de forskellige landsdele. Det spiller en stor rolle, at Georgien har kyst ud til Sortehavet og har en masse høje bjerge, der påvirker forskellige strømninger i vejr og vind. Generelt har Georgien et fugtigt klima, hvor temperaturen kan blive meget høj om sommeren – nogle gange op til 40 grader. Jo højere op i bjergene du kommer, jo koldere bliver det selvfølgelig.

Her ses den gennemsnitlige temperatur i hovedstaden Tbilisi i 400 meters højde:

Temperatur
MånedNormalVarmestKoldest
Januar1,7°
Februar2,9°
Marts6,9°
April12,8°
Maj17,4°
Juni21,2°
Juli24,4°
August23,7°
September19,6°
Oktober13,5°
November8,1°
December3,8°

Kilde: Yr.no

Sikkerhed

Georgien er et meget fredeligt og sikkert land at rejse i. Du har ingen grund til bekymring, hvis du overvejer en rejse til Georgien. Landet er politisk meget stabilt, og der er en meget lav terrortrussel. Befolkningen i Georgien er super venlige, så hvis du opelever nogen former for problemer, hjælper de lokale dig meget gerne.

Når du rejser til Georgien, skal du selvfølgelig være opmærksom på lommetyve, tricktyve og taxachauffører, der vil have dig til at betale overpris. Men dette er et sjældent problem, der ikke er mere fremherskende i Georgien end alle andre lande med turister. Din største bekymring bør være trafikken, hvor du altid skal være opmærksom, når du går over vejen. Folk holder sig ikke altid til færdselsreglerne på samme måde, som vi er vant til i Danmark.

Transport

I Georgien kører de i højre vejbane, og jeg det er beskrevet tidligere, er trafikken nogle gange kaostisk for danske turister. Trafikken er ikke så firkantet struktureret i Georgien, som vi er vant til i Danmark, og vejene er heller ikke af den højeste kvalitet alle steder. Så selvom du godt kan leje en bil hos en række forskellige udlejningsselskaber, anbefaler vi ikke, at du begiver dig ud i trafikken med dig selv bag rettet. Book i stedet en chauffør eller vælg en laternativ transportform.

I Georgien har de næsten 1.600 kilometer togbane. Der kører med jævne mellemrum tog mellem mange af de større byer. Derudover kører der en del busser rundt i gaderne. Fælles for al den offentlige transport er dog, at køretøjerne ikke er særlig moderne, og der sjældent køres præcist som anvist på køreplanerne.

Den største lufthavn i landet er Tbilisi International Airport, der blandt andet har en forbindelse til München i Tyskland.

Mad og drikke

Georgien har et meget traditionelt køkken og en madkultur, der er præget af forskellige kulturer. Georgien ligger som sagt et meget centralt sted, hvor silkeruten tidligere har gået igennem. Det har gjort, at handlende købmænd fra store dele af verden har været forbi med forskellige krydderier. Derfor kan man finde forbindelser til blandt andet det arabiske, persiske og ottomanske køkken samt inspiration fra de vestlige lande ved Middelhavet og endda helt til det nordlige Indien.

Som du kan høre har Georgien en meget bred madkultur, der byder på alverdens forskellige retter. Maden er meget smagfuld og byder på nogle eminente smagsoplevelser, der skal prøves.

Georgien har også en rig vinkultur, hvilket betyder, at maden ofte nydes med et glas vin. Her er nogle eksempler på traditionelle retter fra Georgien, som du bør smage:

 • Khinkali
 • Mtsvadi
 • Chaqapuli
 • Khachapuri
 • Kharcho
 • Pkhali

Drikkevand
Drikkevandet i Georgien er faktisk ganske fint og har langt højere kvalitet end de fleste andre lande. Dog er der stadig ind i mellem nogle, der bliver syge af at drikke vandet, og det har en mærkelig bismag. Derfor anbefaler vi alle turister at købe vandflasker i steder. De kan fås overalt i de lokale supermarkeder og kiosker for lave priser. Du kan sagtens bruge vandet til at børste tænder.

Drikkepenge
I Georgien skal du som regel ikke betale drikkepenge. Langt de fleste restauranter, barer og caféer er selv begyndt at lægge et servicegebyr på 10-15 % oveni regningen. Hvis du er på en restaurant, hvor dette ikke sker, er det op til dig selv, om du vil lægge drikkepenge. Det er ikke forventet af dig, men hvis servicen har været god, vil det blive påskønnet med 10 % i drikkepenge.

Der forventes ikke drikkepenge på hoteller eller i taxaer.