Rejseguide til Armenien

Rejsebureauer med rejser til Armenien: Albatros TravelRisskov RejserKrim RejserViktors FarmorSvane RejserVitus RejserKulturrejser Europa

Armenien ligger i det sydlige Kaukasus og er endnu ikke kommet i turisternes søgelys. Men trods dette har landet en masse spændendeting at byde på. Her finder man et meget fredfyldt land med en gæstfrit folkefærd, høje tempersturer, en fantastisk madkultur og en ubeskrivelig flot natur.

Landet har en anderledes men dybt interessant kultur, som man bør dukke ned i. Blandt andet var Armenien det første kristne land i verden, og det var vidner til forfærdelige massakrer under det armenske folkedrab. Trods den barske fortid og relativ fattige befolkning, er Armenien et charmerende land, der er værd at besøge.

Fakta om Armenien

HovedstadJerevan
Indbyggertal2.951.745
Areal29.743 km²
SprogArmensk
ValutaArmenske dram (AMD)
Valutakurs100 AMD = 1,40 DKK
TidsforskelArmenien er 3 timer foran Danmark
Elektricitet220 V. Adapter ikke nødvendig.

Værd at vide om Armenien

Lad os være ærlige og sige, at Armenien sjældent står øverst på listen over rejsedestinationer, når man spørger danskerne. Faktisk er der mange, der nok ikke en gang kan placere Armenien på et kort. Men når du har læst denne side er du forhåbentlig klogere på landet, og har fået inspiration til at rejse dertil.

Armenien er et utrolig smukt og fredfyldt land, der ligger i det sydlige Kaukasus. Landet er meget bjergrigt og har grænser til både Georgien, Aserbajdsjan, Iran og Tyrkiet. Armenien var tidligere en del af Sovjetunionen men fik sin uafhængighed ved en folkeafstemning i 1990, der trådte i kraft året efter. Armenien har cirka samme størrelse som Jylland, men landet har stadig en masse spændende kultur og attraktioner, der er værd at besøge.

De fleste turister besøger Armenien for at beundre den flotte natur og vandre i bjergene, men her er også rigtig fine mulighed for at opleve en anderledes kultur i eksempelvis landets hovedstad Yerevan, hvor man finder et utal af kunstgallerier, historiske monumenter og smarte caféer.

Armenien bærer stadig rundt på en tung byrde fra det 20. århundrede, hvor det armenske folkedrab fandt sted. Cirka 1 million armenere blev myrdet af tyrkere op til Første verdenskrig, og denne tragedie mindes befolkningen stadig i dag. Dette er også med til at gøre, at der faktisk bor flere armenere uden for landets grænser, end der faktisk bor i selve Armenien. Det skyldes, at rigtig mange flygtede men aldrig er vendt tilbage.

Selvom Armenien ikke er det mest turistvenlige land, er Armenien bestemt en destination, der er værd at opleve, hvis man er typen, der er nysgerrig og rejser med et åbent sind. Her gemmer sig mange bemærkelsesværdige oplevelser, når man kigger lidt under overfladen. Desuden er den armenske befolkning meget gæstfrie og vil gøre alt for, at du får en dejligt oplevelse i landet.

Populære rejsemål i Armenien

Yerevan

Hovedstaden Yeravan er klart den største by i Armenien og samtidigt et sted, som du er nødt til at besøge, hvis du rejser til Armenien. Midt i byen finder man blandt andet ‘Republikkens plads’, der svarer lidt til Rådhuspladsen i Danmark. Under den sovjetiske tid blev den kaldt for ‘Lenin Square’, og den ligger i dag omringet af regeringsbygninger, det historiske museum, nationalgalleriet og meget andet spændende.

Byen er i særdeleshed kendt for sin sovjetiske arkitektur og har en afslappet atmosfære. Her kan kan bevæge sig rundt i de smukke parker, tage på stemningsfyldte caféer eller restauranter for at få en på smagsoplevelsen. Det kan også anbefales at tage på det store Vernissage marked, der dog kun har åbent i weekenderne.

Yerevan er en meget historisk by, hvor det er et must at besøge mindet for det armenske folkedrab for at lære mere om nationens skræmmende fortid. Derudover bør man se ‘Mother Armenia’, der er en stor statue med en højde på 22 meter, der symboliserer Sovjetunionens sejr under Andens Verdenskrig.

Echmiadzin

Cirka 20 kilometer fra hovedstaden Yerevan finder man byen Echmiadzin. En rejse til Armenien er ikke fuldendt, hvis man ikke har taget en tur forbi Echmiadzin, hvor man blandt andet finder den imponerende Echmiadzin katedral, der betegnes som verdens ældste katedral. Den blev i år 2000 optaget på UNESCOs liste over verdens kulturarv, og den er bestemt et besøg værd.

Armenien var det første land i verden, der fik kristendommen som officielt religion i en nation, og Echmiadzin katadralen er bygget for at mindes dette. Katedralen er bygget på et gammelt tempel, og er i dag det religiøse centrum for alle armenere.  Det tager kun omkring 30 minutter i bil at komme fra Yerevan til Echmiadzin.

Visum til Armenien

Det er visumfrit at rejse til Armenien, hvis du er dansk statsborger. Du må opholde dig i landet i op til 180 dage om året, og dit pas skal være gyldigt mindst 6 måneder efter indrejse til landet.

Bemærk: Du skal være opmærksom på, at mange lignende rejseguides fortæller dig, at du skal have visum for at få indrejse til Armenien. Dette er forældet information, der ikke længere er korrekt. Armenien har de senere år åbnet op, så statsborgere fra Danmark og 44 andre lande nu kan rejse visumfrit til landet.

Hvis du er i tvivl om, hvad der er sandt, henviser vi til Armeniens Udenrigsministerium. Her kan du læse mere information. Hvis du ikke er dansk statsborger, kan du også ansøge om et e-visum derinde.

Rejseforsikring til Armenien

Hvis du overvejer en rejse til Armenien, er du nødt til at skaffe en rejseforsikring. Selvom Armenien ligger i Europa, er landet ikke med i EU, og derfor fungerer det blå sygesikringskort ikke landet. Hvis du har behov for lægehjælp, er ude for en ulykke eller skal på hospitalet, er det altså vigtigt at have en privat rejseforsikring, der dækker dig.

Vaccinationer til Armenien

Herunder kan du se de vaccinationer, der anbefales, hvis du rejser til Armenien. Hepatitis A og Difteri-Stivkrampe anbefales til alle rejsende, men de resterende kun er nødvendige for personer, der forventes at opholde sig i Armenien i længere tid.

Alle rejsende1-4 uger1-6 måneder+6 måneder
Difteri-Stivkrampe
Hepatitis A
Hepatitis B
Rabies (Hundegalskab)
Tyfus
Tuberkolose

Kort over Armenien

Billeder af Armenien

Generelle rejsetips til Armenien

Bedste rejsetidspunkt

Hvis du har planer om at rejse til Armenien, er det bedste rejsetidspunkt starten eller slutningen af sommeren. Altså sen maj til tidligt juni samt sen september til tidlig oktober. Dette er det bedste tidspunkt i forhold til temperaturen i landet, så du får de bedste vejrforhold at rejse i.

Mange danskere har kun mulighed for at rejse i juli eller august på grund af sommerferie, og det kan altså også fint lade sig gøre. Du skal bare være klar over, at temperaturen kan blive ekstrem høj, så du skal være opmærksom på at opholde dig i skyggen og få væske nok.

Det anbefales ikke at tage til Armenien i vintermånederne. Det kan blive ganske koldt, og der kommer ofte større mængder sne. Flere hoteller og attraktioner holder lukket om vinteren, men du har til gengæld mulighed for at være i Armenien meget billigere end ellers.

Prisniveau

Det er billigt at rejse i Armenien, og pengene rækker meget længere, end vi er vant til. I gennemsnit er prisniveauet i Armenien 60 % lavere end i Danmark. Det er en anelse dyrere i de turistede områder, men det er ikke mærkbart. Armenien er også langt billigere end de typiske feriedestinationer, som vi danskere oftest besøger.

Eksempler på priser:

 • Et normalt måltid på restaurant: 30-42 kroner
 • En 50cl øl på restaurant: 9 kroner
 • En 50cl øl i butik: 6 kroner
 • Coca Cola eller sodavand på restaurant: 5 kroner
 • Kørsel med taxa pr. kilometer: 1,4 kroner

Kilde: Numbeo.com

Vejr og klima

Armenien har et kontinentalt klima med kolde vintre og varme somre. Størstedelen af Armenien ligger i en højde over 1.000 meter over havets overflade. Jo højere du kommer op i bjergene, jo koldere og mere regnfuldt bliver det. Når man kommer ned under 1.000 meter, bliver vejret tørt, og regnvejr er sjældent.

Foråret og efteråret er generelt det mest turistvenlige vejr med dejlige temperaturer. Sommeren er meget varm med en temperatur, der nogle gange nærmer sig 38 grader.

Herunder ses temperaturen i hovedstaden Jerevan, der ligger i cirka 900 meters højde:

Temperatur
MånedNormalVarmestKoldest
Januar-3,5°
Februar-1,0°
Marts5,8°
April12,7°
Maj17,5°
Juni21,9°
Juli26,0°
August25,2°
September20,7°
Oktober13,2°
November6,5°
December0,2°

Kilde: Yr.no

Sikkerhed

Armenien er generelt et ganske trygt land at rejse i med en lav kriminalitetsraten. Turister har ingen grund til at bekymre sig om terror eller politisk uro. Armenien har en konflikt med deres naboland Aserbajdsjan om Nagorno-Karabakh regionen, hvor landene ikke kan blive enige om, hvem regionen tilhører. Det frarådes kraftigt at rejse til grænsen mellem de to lande, men så længe at man ikke opholder sig i nærheden af dette område, kan man trygt føle sig sikker i Armenien.

Ligesom ved de fleste andre rejsedestinationer er turister i Armenien udsatte for lommetyve, tricktyve og lignende mindre forbrydelser. Dette er dog ikke mere udbredt i Armenien end andre steder, så hvis man er fornuftig, bør man være på den sikre side.

Transport

I Armenien kører de i højre side af vejen. Den lokale befolkning overholder ikke trafikreglerne på samme måde, som vi gør i Danmark. Så det anbefales ikke, at man begiver sig ud i trafikken på egen hånd. Desuden er kvaliteten af vejene er ofte ikke af særlig god kvalitet, og man kan ind i mellem opleve dyr på vejene.

Den offentlige transport fungerer nogenlunde i Armenien, selvom det er ikke de mest moderne busser og tog, der er i drift. Det er dog en billig måde at komme rundt på. Der kører tog mellem de fleste større byer som Jeravan, Gyumri, Sevan og Vanadzor.

Hvis du befinder dig på centrale steder eller ved seværdigheder, er det meget nemt at skaffe en taxa. Dette er en fin måde at komme rundt på, og det er meget billigt sammenlignet med det, som vi danskere er vant til. De kan også skaffes over telefon, hvis du er heldig at komme igennem til en person, der kan engelsk. Når du kører taxa, skal du være opmærksom på at bruge taxameteret. Nogle taxachauffører tror, at turister har lommen fyldt med penge, så de kan sagtens forsøge på at forhandle priser, der er langt over normalen.

Mad og drikke

Det armenske køkken afslører landets geografi og historie. Det viser samtidig hvilke dyr og afgrøder, der findes og dyrkes i området. Det armenske køkken er rig på grøntsager, kød og fisk, hvor særligt råvarer som aubergine, lammekød og fladbrød ofte indgår i madlavningen.

Den armenske madkultur er meget smagfuld og er ofte en sammenblanding af mange julturer og smage. Her finder man både inspiration fra det persiske, russiske og asiatiske køkken.

Hvis du har planer om at rejse til Armenien, skal du bestemt smage de traditionelle armenske retter. Det er meget billigt, så du kan sagtens få smagt en masse forskellige ting. Herunder finder du nogle af de retter, der er mest kendte og populære:

 • Dolma
 • Khorovats
 • Manti
 • Lavash
 • Baklava
 • Ghapama
 • Khash
 • Basturma
 • Harissa

Drikkevand
Generelt er der ikke nogen sundhedsrisiko ved at drikke vandet direkte fra vandhanen i Armenien. Men alligevel anbefales det, at man ikke gør det. Du kan sagtens børste tænder i det, men for at være på den sikre side, bør du købe din vand på flaske. Det er meget billigt og kan købes overalt. Nogle supermarkeder har endda åbent 24/7, så du altid kan få vand på flaske, hvis du er løbet tør.

Drikkepenge
Drikkepenge er et nyt koncept i Armenien, der i store dele af landet ikke er udbredt. Det er dog begyndt at blive en ‘ting’ i hovedstanden Jerevan, hvor det forventes, at man lægger 10 % oveni på restauranter og barer. Bemærk dog at nogle steder selv lægger et servicegebyr på regningen, så her skal der ikke lægges ekstra drikkepenge.

På hoteller forventes det ikke, at man lægger drikkepenge, og i taxaer forventes det, at man runder op til nærmeste runde tal.