En guide til verdens 7 vidundere
Verdens 7 vidundere er syv monumenter i verden, der er kåret som de største og mest bemærkelsesværdige i hele menneskehedens historie. De syv vidundere kaldes også for verdens syv underværker, og de er blevet fundet gennem en afstemning, hvor mere end 100 millioner mennesker afgav deres vurdering.
Afstemningen om at finde de 7 vidundere fandt startede i år 2000 og varede helt frem til år 2007, hvor resultatet endeligt kunne præsenteres. Det skete d. 7. juli 2007 i Lissabon, hvor den canadisk-schweiziske Bernard Weber kunne afsløre, at de nedenstående 7 vidundere nu officielt er blandt ‘New7Worders of the World‘.
- Taj Mahal, Agre, Indien
- Colosseum, Rom, Italien
- Den Kinesiske Mur, Kina
- Chichen Itza, Yucatán, Mexico
- Cristo Redentor, Rio de Janeiro, Brasilien
- Petra, Jordan
- Machu Picchu, Peru
Der var mere end 200 forskellige monumenter rundt i verden, der var med i kapløbet, men det blev undervejs skåret ned til et felt på 20 monumenter. Det betyder altså, at der er 13 monumenter, der blev nomineret til verdens syv vidundere men ikke klarede afstemningen. Heriblandt findes rigtig mange spektakulære monumenter, der virkelig viser, hvor hård konkurrencen var. Blandt de 13 nominerede, der ikke blev udvalgt som et af de syv underværker er Akropolis, Angkor Wat, Frihedsgudinden, Stonehenge, Operahuset i Sydney og Eiffeltårnet.
Der findes et 8. vidunder, der har fået æresstatus på listen. Det er Den store pyramide i Giza, der er den største og ældste af de 3 pyramider i Nekropolis. Årsagen til at den populære egyptiske pyramide har fået æresstatus er, at det er det eneste underværk af de originale 7 verdensvidundere, der stadig eksisterer i dag.
Taj Mahal
Taj Mahal er et mausolæum nær byen Agra i Indien, der blev bygget af Mugdal-kejseren Shah Jahan til sin afdøde kone Mumtaz Mahal. Kejseren elskede sin kone utrolig højt og opførte bygningsværket som gravsted og til minde om hende i eftertiden.
Det tog mere end 20 år for Taj Mahal at blive færdigbygget, og mere end 20.000 mennesker og 1.000 elefanter bidrog til arbejdet, der blev fuldendt i 1653. Hvis Taj Mahal skulle være opført i dag, er det estimeret til at ville koste omkring 5,5 milliarder danske kroner.
I 1983 blev Taj Mahal optaget på UNESCOs verdensarvsliste, og årligt besøges Taj Mahal af cirka 7 til 8 millioner turister.
Colosseum
I Italiens hovedstad Rom finder man Colosseum, der er et af de 7 vidundere. Colosseum er et ovalformet amphitheater i byens centrum, der er bygget i beton og sand. Det er verdens største amphitheater, der blev påbegyndt af kejseren Vespasian i år 70. Det blev 10 år senere færdiggjort under hans søn Titus.
Oprindeligt hed Colosseum for Amphitheatrum Flavium på latin, og det var først i 700-tallet, at navnet Colosseum blev brugt første gang.
Colosseum er mest kendt for at være hjemsted for gladiatorkampe, hvor datidens profesionelle krigere sloges mod andre gladiatorer, dyr og slaver. Det var et stort tilløbsstykke i Rom, hvor der var plads til op mod 80.000 mennesker i storhedstiden. I dag er Colosseum et tilløbsstykke for turister fra hele verden og står som et ikonisk monument fra det tidligere Romerske Imperie.
Den Kinesiske Mur
Den Kinesiske Mur er et imponerende bygningsværk, der er kendt over hele verden for sin unikke historiske betydning og ikke mindst sin længde på hele 6.259 kilometer. Muren er en enestående fæstning, der blev bygget som et forsvarsværk mod plyndringer og invasioner fra forskellige eurasiske nomadestammer.
Muren går hovedsagligt fra vest til øst tæt ved den nordlige grænse i Kina. Den blev eftersigende påbegyndt for cirka 2.700 år siden, og oprindeligt blev Den Kinesiske Mur ikke bygget til at være en lang mur. Derimod blev der i mange hundrede år bygget forskellige sektioner, der først under Ming-dynastiet i det 16. århundrede blev forstærket og bygget op til en fælles mur. Det er en af grundene til, at byggestilen ikke er ens på hele muren.
Den Kinesiske Mur blev optaget på UNESCOs liste over verdenskulturarv i 1987 og er et af de mest kendte monumenter af de 7 verdensvidundere.
Chichen Itza
Chichen Itza er ikke det mest kendte vidunder på listen, og da Chichen Itza blev præsenteret som et af verdens syv vidundere, blev fremgangsmåden for afstemningen kritiseret for at være påvirket af for mange kommercielle interesser. Ikke desto mindre kom Chichen Itza på listen som et verdensvidunder og besøges i dag af rigtig mange turister.
Chichen Itza er en ældgammel ruinby, der ligger i den nordlige del af Yucatán-halvøen i det sydøstlige Mexico. Byen har spor tilbage til to kendte kulturepoker, hvor det først var Maya-folket der besad byen fra år 600 til 900. I 900-tallet blev byen belejret og invaderet af Itza-folket, der drev Maya-folk væk.
Storhedstiden for byen var omkring år 1400, og byen blev senere fundet ude i junglen som ruiner i 1800-tallet. I dag er flere af templerne blevet restaureret.
Petra
Petra er et af de syv vidundere, der ikke er alment kendt blandt flertallet af danskere. Petra er en oldtidsby beliggende i Jordan, der fungerede som hovedstad for Nabatæerne. Byen befinder sig i en meget smal dal, der er omgivet af sandstensklipper. Der er kun adgang til byen gennem en lille kløft på 1,2 kilometer, der nogle steder er meget smal.
Dette verdensvidunder er unik for sin arkitektoniske stil og udgravninger i klipperne.
Petra kom på UNESCOs kulturarvsliste i 1985 og beskrives som ‘et af de mest dyrebare kulturelle ejendomme for menneskets kulturarv’. Det estimeres, at omkring 1,1 millioner turister besøger Petra hvert år.
Cristo Redentor
Denne gigantiske statue af Jesus Kristus, er blevet et ikonisk symbol i Brasilien. Cristo Redentor, der på dansk kaldes Kristus Frelseren, står på et det 710 meter høje bjerg Corcovado og kigger ned på byen Rio de Janeiro. Statuen vejer i alt 1.245 ton og er 38 meter høj.
Idéen til et religiøst monument i Rio de Janeiro blev for første gang fremført af den katolske præst Pedro Maria Boss i 1850’erne. Han idé blev stemt ned, men et nyt forslag fra Rio de Janieros ærkebispedømme i 1921 fik opbakning og blev en realitet. Valget faldt på at det religiøse monument skulle forstille Jesus Kristus, der står med åbne arme for at vise kærlighed til menneskene.
Statuen er bygget i cement, og ydersiden består af fedtsten. Cristo Redentor blev indviet den 12. oktober 1931.
Machu Picchu
Machu Picchu er en præ-columbianske ruinby, der er placeret på et bjerg i 2.057 meters højde. Det ligger cirka 80 kilometer fra Cuzco i Peru og kom i 1983 på UNESCOs Verdensarvsliste. I dag er Machu Picchu en drømmedestination for mange turister i verden.
Det formodes, at byggeriet af Machu Picchu startede omkring år 1400 af Inka-imperiet Pachacuti, og byen var beboet indtil Spanien erobrede byen i 1532.
Det anslås, at der maksimalt har levet 750 mennesker i byen, og med arkæologiske fund har man fundet ud af, at byen blev brugt som rekreationsby for inka-ledere og adelsfolk. Byen blev opgivet af Inka-folket og glemt i rigtig mange år, indtil den igen blev opdaget af historikeren Hiram Bingham i 1911.
Rejsetips til verdens syv underværker
Når du læser denne artikel, er der en ganske stor sandsynlighed for, at du selv er interesseret i at opleve et af de syv vidundere. Det lyder som en glimrende idé. Her får du en hurtig guide til, hvordan du bedst og nemmest oplever et eller flere af de syv verdensvidundere.
Ulempen ved de 7 underværker er, at de er placeret rundt på hele jordkloden, så det er ikke nemt at opleve flere af dem ad gangen. Hvis man er heldig og bevidst går efter at se verdens syv underværker, kan det lade gøre at se flere ad gangen, men det kræver planlægning. Der ligger 2 i Asien, 2 i Sydamerika, 1 i Nordamerika, 1 i Mellemøsten og 1 i Europa.
Nogle vil sige, at det er et helt livsprojekt at se de syv vidundere. Men hvis du virkelig er opsat på at se dem alle, kan det faktisk relativt nemt og hurtigt gøres, hvis du har pungen fremme til at betale en masse flybilletter.
Som dansker er ét af de 7 vidundere klart nemmere at besøge end i andre. Det er selvfølgelig Colosseum, der ligger i den italienske hovedstad Rom. Der flyver direkte fly til Rom fra flere danske lufthavne, og flybilleterne kan fås til meget lave priser. Derimod er der ikke mange danskere, der besøger Petra i Jordan, da det er noget sværere at komme til Mellemøsten.
Hvis du er god til at planlægge din rejse, kan du se Taj Mahal og Den Kinesiske Mur i en kombineret rejse til Indien og Kina. Hvis du vil helt op på 3 vidundere på én rejse, kan du rejse til Amerika for at se Machu Picchu, Cristo Redentor og Chichen Itza. Det kræver en lille rundrejse, hvor du både kommer til Peru, Brasilien og Mexico.
Verdens 7 vidundere i Antikken
Hele denne artikel beskæftiger sig med verdens 7 vidundere i nutiden. Men som mange nok ved, fandtes der også en ældre liste med 7 underværker fra Antikken. Denne liste blev nedskrevet af Antipatros fra Sidon helt tilbage i perioden 152 f.Kr. til 120 f.Kr.
Her er listen over de 7 underværker fra Antikken:
- Zeusstatuen i Olympia
- Artemistemplet i Efesos
- Mausoleet i Halikarnassos
- Kolossen på Rhodos
- Fyrtårnet på Faros ved Alexandria
- Den store pyramide i Giza
- Babylons hængende haver
Der er kun ét af disse syv vidundere, der stadig eksisterer i dag, og det er Den store pyramide i Giza. Den betragtes som et ottende vidunder og har en æresstatus på den nye liste over verdens 7 vidundere.
De andre 6 underværker fra Antikken er gået til grunde af den ene eller anden årsag. Det har primært været på grund af brand eller jordskælv, der har lagt bygningerne i ruiner. Faktisk er der et af underværkerne, som man aldrig har fundet noget egentlig bevis på, at det har eksisteret. Det er De hængende haver, der eftersigende skulle være et haveanlæg i Babylon i Irak. Dette forbliver et mysterie.
De syv vidundere i verdens natur
Da den første afstemning om verdens 7 vidundere var afsluttet i 2007, blev en ny afstemning sat i gang, der skulle finde en liste over verdens vidundere i naturen. Endnu en gang var afstemningen organiseret af New7Wonders Foundation med Bernard Weber i spidsen.
Endnu en gang var der stor opbakning til afstemningen, hvor millioner af mennesker deltog. Denne gang var over 440 repræsenterede i afstemningen, der endte ud i, at der i 2011 kunne kåres følgende 7 vidundere i naturen:
- Amozonas regnskov
- Halong Bay
- Jeju Øen
- Iguazú-vandfaldene
- Puerto Princesa Subterranean River National Park
- Komodo Øen
- Table Mountain
Blandt finalisterne der ikke blev udnævnt som verdensvidunder var bland andet Maldiverne, Kilimanjaro, Great Barrier Reef, Grand Canyon og Galapagos Øerne.
Læg en kommentar